БлуЛинк: Солидарност с жертвите на агресията и ценностите на обединена Европа

Намирам се пред сградата на посолството на Украйна в София, където до преди минути граждани на България, Украйна, Русия и други европейски страни изразиха солидарност с украинците и с украинския народ срещу случващото се се в момента в Русия. То може да се определи с една-единствена дума: война! Война срещу един народ и една държава в Европа, избрали своя европейски демократичен път на развитие.

Фондация БлуЛинк, чийто управляващ редактор и съучредител съм, е записала в устава си, още преди повече от 20 години, че подкрепя и разпространява ценностите на Обединена Европа. Тези ценности включват равноправие, равнопоставеност, демокрация и правото на хората да шзбират в каква посока да се развиват.

Неприемливо е за всички нас в Европа един сатрап от съседна на нас държава да налага с методите на 19-ти век изкривената си представа и лични интереси на целия демократичен свободен свят.

Невъзможно е това да бъде прието! Атаката е по Украйна, по човещината, по демокрацията. Атаката е по Европа. Защото Европа ще понесе тежките цени на енергоносителите, Европа ще понесе бежанските вълни, Европа ще понесе нестабилността. Но Европа трябва да го направи с ясното усещане, че това е нашият дълг, нашата визия като европейци.

Нашата организация, гражданската мрежа БлуЛинк, вече предприе връзки с граждански организации в Украйна. Ние търсим начините, по които можем да ги подкрепим и да разпространим нуждите им.

Независимо какво се случва в момента и през следващите часове в Киев и останалите горещи точки, където както разбираме, в момента загиват хора. Продължаваме и оставаме верни на нашата мисия. Ще търсим и връзка с нашите партньори в Европа, включително мрежите на Европейския съюз. Защото една голяма отговорност за решаването на този конфликт е в ръцете на европейските институции, на европейските правителства и държавите от ЕС. Тяхната решимост - или липса на решимост, в момента е основният фактор, който може да разреши - или да задълбочи проблема.

Оставаме на линия. Ще последват наши включвания от горещи точки и процеси както в България, така и от останалите страни на Европейския съюз.

Още по темата

Повече информация по темата можете да намерите в интервюто на Павел Антонов с Максим Кияк, координатор по международни политики в неправителствената организация АНТС – Мрежа за предпазване на националните интереси:

https://www.bluelink.net/novini/maksim-kiyak-grazhdanskite-organizatsii-v-ukrajna-se-gotvyat-za-vojna.html

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели