БлуЛинк: Солидарност със заплашения врачански журналист

БлуЛинк споделя разпространена днес позиция на Зелените, Да, България, ДСБ/Нова република, ДЕОС, БЗНС срещу посегателство над честната журналистика в България. Становището на извънпарламентарните партии е по повод на получени днес закани за убийство срещу издателя на врачанския вестник "Зов нюз" д-р Георги Езекиев. Причината, според авторите на становището, е че журналистите от медията са помогнали за разследване срещу организирана престъпна група от Враца, замесена в имотни и финансови измами, трафик на наркотици и побои.

За всичко това, както и за подготовката за убийството на Езекиев, са изпратени сигнали до ГДБОП и Прокуратурата, пише разследващия сайт Биволъ. Отговор от властите обаче няма, твърдят извънпарламентарните реформатори. Те апелират към всички свободни граждани да подкрепят независимите медии и журналисти. "Настояваме институциите, най-вече ГДБОП, Прокуратурата и МВР, да защитят правата и живота на хората, които се грижат за съществуването на свободното слово," гласи разпространеното днес становище. Авторите му призовават главният прокурор Сотир Цацаров и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов незабавно да извършат нужните действия и да започнат разследване на организираната престъпна група от Враца по данните за престъпната им схема за обсебване на скъпа строителна и транспортна техника, за корумпиране на длъжностни лица, наркоразпространение, палеж на кола на полицай и подготовка на убийството на д-р Георги Езекиев, издател на врачанския сайт „Зов Нюз“.  "Призоваваме министърът на вътрешните работи Валентин Радев лично да поеме отговорност и да се ангажира с разследването на тези очевидни престъпници, които, както се оказва, са закриляни от кмета на Враца, от началника на полицията и от други високопоставени служители на МВР!", гласи становището на четирите извънпарламентарни политически сили.

"Заставаме изцяло зад издателя на „Зов нюз“ Георги Езекиев и екипа на медията в борбата им за честно и обективно информиране на гражданите във Врачанско за случващото се в региона", заявяват те. Считат, че България има нужда от независими медии, които да предоставят качествена информация на читателите си - "Загубим ли тях, губим окончателно свободата си и се превръщаме в държава от постсъвестки тип – с всесилни тайни служби и контролиращ властта подземен свят," заключват авторите на становището.

Според тях посегателството над врачанското издание е логична следваща стъпка след многократните опити за смачкване на неконтролираните от монопола на депутата Делян Пеевски централни медии.  Офанзивата вече включва и малкото останали регионални канали за обективна информация за гражданите, обясняват извънпарламентарните полотически сили. Един от тях, според тях, е врачанският вестник „Зов нюз“, който още през 2015 година беше обект на атака на ръководената тогава от Стоян Мавродиев Комисия за финансов надзор. Въпреки че наложената наложената тогава глоба на „Зов нюз“ в последтствие бе отменета от съда, както и доказаната неспособност на контролирания от Мавродиев орган да предотврати катастрофата на КТБ, същият наскоро бе назначен от управляващите отново да ръководи финансова институция.

Становището припомня, че България пропада стремително в класациите за свобода на медиите, като през тази година заема незавидното 109-о място. Основната причина за това е толерираното от властта изграждане на медиен монопол от кръга около депутата от ДПС Делян Пеевски, смятат авторите. Те обясняват, че узурпирането на правото на информираност на гражданите се случва изцяло с непазарни средства, включително и с помощта на държавната власт и прокуратурата. Това гарантира безконтролност на действията на групировките около управляващите, разясняват Зелените, Да България, ДСБ/Нова република, ДЕОС и БЗНС. Те изразяват силно безпокойство от опита на прокуратурата за натиск над издателите от Икономедиа, както и от случващото се в доскоро добилата популярност като гражданска телевизия BIT.

Сподели