Чистият, здравословен и подреден град е обща кауза

Ние, долуподписаните, представители на заинтересовани граждански и професионални организации, сме изключително притеснени от изкуствено нагнетяваното напрежение по повод новата организация на движение при въвеждане на велосипедна инфраструктура, бус лента и  начин на паркиране по бул. „Патриарх Евтимий”, бул. „Витоша” и бул. „Фритьоф Нансен” в гр. София. Промените в организацията на движение за въвеждане на алтернативи на автомобилното придвижване не бива да стават косвена жертва на политически борби, както и на предизборната кампания в страната. 

София има много сериозни проблеми с чистотата на въздуха, трафика, презастрояването, които са добре известни на обществеността. Въпреки това мерките за решаването на този проблем от много години биват отлагани, докато градът затъва все повече в порочна спирала, която ограничава жизненото пространство за хората. Замърсеният въздух продължава да взима много жертви и да съкращава живота на нас и нашите близки, показват проучвания на водещи учени.

Столична община разработва проекта за реорганизация на движението в посочения район в детайли от 2017 г. насам. Той е преминал през необходимите етапи на планиране, конкурс и избор на вариант, проектиране, съгласуване и одобрение. Преекспонирането на възможни технически грешки и административни несъответствия в този проект е напълно непропорционално спрямо вниманието към десетки други подобни проекти, изпълнявани в Столична община през годините. Ако има такива, надяваме се те да бъдат отстранени надлежно по законовия и административен ред – без темата да продължава да бъде експлоатирана за други цели. Притесняваме се, че наблюдаваме поредния случай, в който общественият интерес ще стане жертва на лични, много по-незначителни цели.

Дългогодишните проучвания показват, че велосипедното трасе в този вид е незаменимо, най-благоприятно провежда движението и осигурява необходимата свързаност на 6 велоалеи в центъра на фона на тунелите около НДК, ограниченията за велосипедното движение по пешеходния участък на бул. „Витоша” и заетите от паркиране, което трудно може да се нарече кратковременно (4 часа). Трасето е анализирано и планирано в най-важните стратегически документи на общината, всеки от който е преминал през обществени консултации и обсъждане - ОУП, ПУГМ, Визия за София, Програма за София (ПИРО). Във всеки от тези документи е потвърдена необходимостта от бус-лента и провеждане на велосипедно движение по бул. „Патриарх Евтимий”. Първите дни на фунциониране на новата свързана велоалея показват видимо сериозно увеличение на велосипедния трафик в центъра на града.

Както всяка нова инфраструктура, велоалеите и бус лентите се изграждат с мисъл за бъдещето (за подобряване на услугата на обществения транспорт и привличане на нови пътници и за увеличаване на дяла на придвижването с велосипеди). Те не са просто за задоволяване на съществуващите потоци и навици. Истинско недоумение будят заключения, тиражирани в публичното пространство, че едва ли не велосипедистите не заслужават инфраструктура, защото са малцинство, могат да се задоволят с по-малко, дават им се привилегии. Всичко това ескалира до действителна реч на омразата и конфликти в реална пътна среда, дори срещу родители с деца, жени, младежи, някои от които едва сега за първи път се осмеляват да карат велосипеди или тротинетки и други подобни леки, малки и чисти превозни средства в София. В този и други участъци от центъра на София през годините изобилства от пътни инциденти с жертви и травми за велосипедистите, осмелили се да преминат. Колективната памет е къса за много по-трагичните случаи на загубени човешки животи, отколкото за разместването и намаляването на местата за паркиране, което е цинично на фона на тревогите за бъдещето на нацията, която застарява и се потапя все по-дълбоко в огромна здравна тежест.

Призоваваме медиите да са изключително внимателни в отразяването на мнението на политици относно проекта в контекста на започналата предизборна кампания с изискване за достоверни твърдения, подкрепени с доказателства и действителни документи. Със сериозно безпокойство наблюдаваме тенденция в изказванията на политически обвързани лица, която се стреми едностранно и без уважение към принципите на справедливост и правдивост да разпространява дезинформация и откровени неистини в общественото пространство. Призоваваме медиите да използват информация и да отразяват мнения от официални източници, запознати в детайли с проекта. Това са главният архитект на Столична община, директорът на общинското предприятие „Софияплан“ и „Софияпроект“, проектантът на Плана за устойчива градска мобилност, зам. кметът по транспорт в СО, които представиха проекта и плана за неговата реализация в Столичния общински съвет заедно с наличната документация към него.

Призоваваме институциите да наложат ред и спазване на правилата на пътя спрямо всички участници в движението, както и да опазват обществения ред и ограничават опитите за саморазправа, на които сме свидетели от самото начало, включително и срещу длъжностни лица. Никога не е късно за послания за повече внимание и толерантност на пътя, защото улиците са за всички граждани.

Велосипедната общност е сплотена, загрижена и готова да се противопостави с активни действия на потенциална отмяна на промяната на организация на движение и новите велоалеи в центъра на София. Подкрепяме усилията на Столична община да демонстрира категоричност и решителност за изпълнение на стратегическите цели на общината за изграждане на велосипедната ѝ мрежа. Нека започнем да мислим за бъдещето, за общия интерес, преди да е станало прекалено късно.

Чистият, здравословен и подреден град е обща кауза!

 

Обща позиция на:

Сдружение „Велоеволюция”, info [at] velobg [dot] org
Милен Ангелов, Вело кмет, представител на BYCS за София, anguel [dot] off [at] gmail [dot] com
Сдружение „Софенхаген”,  sofenhagen [at] gmail [dot] com
Екологично сдружение „За Земята”, info [at] zazemiata [dot] org
Сдружение „ВелоКултура”, velokulturaplovdiv [at] gmail [dot] com
Сдружение „Въздух за здраве”, office [at] air4healh [dot] eu
Съюз на урбанистите в България, info [at] bgplanning [dot] org

Сподели