„Да спасим Кресненското дефиле“ и Air BG с награда „Свободен електрон“ за 2017 г.

Кампанията “Да спасим Кресненското дефиле“ и Air BG са носителите на наградата „Свободен електрон” на фондация „БлуЛинк” за 2017 г. Традиционните отличия бяха връчени на 10 ноември 2017 г. в София, в рамките на  международна конференция на тема „Екоиновации за зелена икономика и споделен просперитет“.

Фондация „БлуЛинк” връчи ежегодната си награда „Свободен електрон” за постижения в използване на интернет и комуникациите за укрепване на демокрацията, гражданското общество, опазването на околната среда и прилагането на европейски ценности. Тази година традиционното отличие цели да поощри стратегическото използване на интернет за развитие на зелената икономика.

„Вече 20 години активистите от кампанията „Да спасим Кресненското дефиле“ отстояват зелената икономическа визия в региона на Кресна“, коментира Наталия Димитрова-Попова, председател на управителния съвет на „БлуЛинк“, която връчи наградата „Свободен електрон“ за 2017 г.

„Кампанията успешно използва възможностите на интернет, за да популяризира каузата си и истината за един пагубен за природата и вреден за развитието на региона проект, въпреки съсредоточената насреща медийна и политическа мощ”, допълни Павел Антонов, управляващ редактор на „БлуЛинк“.

Air BG получи Наградата на публиката с голяма преднина пред другите номинирани в публичното гласуване за отличието. Иновативната гражданска и професионална инициатива се нареди сред номинираните заради платформата airbg.info и дигитална карта, с която визуализира данните за качеството на въздуха в различни райони, като дава навременна и актуална информация.

„Чрез своята работа Air BG използва стратегически информационни и комуникационни технологии за подсилване на гражданското общество в полза на опазването на природата, европейските норми и законността, каквато е целта на наградата”, каза Павел Антонов.

Другите три номинации за Свободните електрони бяха за Тома Белев, който успешно използва социалните мрежи и електронната среда, за да огласява факти, гледни точки и данни, в интерес на природата, демокрацията, гражданското общество и социалната справедливост; Илиян Илиев, който активно използва онлайн медиите като инструмент за разпространяване на информация за възможностите за употреба на ВЕИ в домакинствата; и WWF България – за активната работа на организацията в областта на зелената икономика.

Наградата „Свободен електрон“ отличава личности, организации и медии с върхови постижения в използване на интернет и комуникациите за укрепване на демокрацията, гражданското общество, опазването на околната среда и прилагането на европейски ценности. Постигането на тези цели е и идеална цел на фондацията и едноименната гражданска информационна мрежа BlueLink.net. Наградата е учредена от BlueLink.net през 2009 г. и се присъжда ежегодно от Управителния съвет на фондация "БлуЛинк".
 

Сподели