Да спрем увреждането на човешките права от тютюневата индустрия!

За повече внимание и усилия за справяне с негативното въздействие, което тютюнът оказва върху правата на човека и дневния ред за развитие до 2030 г. настояха 30 граждански организации от цял ​​свят. Те подкрепиха изявление за това, представено от ASH на Четвъртата междусесийна среща на Съвета по правата на човека за диалог и сътрудничество по правата на човека и Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. Срещата се проведе на 18.01.2022 г. в Женева.  БлуЛинк и Коалицията за живот без тютюнев дим са българските организации, подкрепили представянето.
Представянето включва както писмено изявление, така и предварително записано устно изявление, достъпно  тук.
Целите за устойчиво развитие са 15-годишен глобален план на ООН за намаляване на бедността по целия свят. Сред тях е и контролът на тютюна, цел 3.a, която гласи, че държавите трябва да „укрепят прилагането на Рамковата конвенция на Световната здравна организация за контрол на тютюна във всички страни, според случая“. Представяме нашето изявление (приложено), за да гарантираме, че контролът на тютюна остава приоритет в дневния ред за развитие.
Основана през 1967 г., „Действие за тютюнопушенето и здраве“ (Action on Smoking and Health - ASH) е най-старата организация за борба с тютюнопушенето в Америка, посветена на свят с НУЛА смъртни случаи от тютюнопушене. Тъй като тютюнът е водещата причина за предотвратима смърт в световен мащаб, ASH подкрепя смели решения, пропорционални на мащаба на проблема. https://ash.org .


Ето пълният текст на изявлението:


Изявление пред Четвъртата междусесийна среща на Съвета по правата на човека за диалог и сътрудничество по правата на човека и Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. (18 януари 2022 г. )


От името на „Действие за тютюнопушенето и здраве“ и 30 подписали се организации бих искал да отделя момент, за да обърна внимание на важността на справянето с негативното въздействие, което тютюнът оказва върху правата на човека и дневния ред за развитие до 2030 г.
Тютюнът остава водещата причина за глобална предотвратима смърт. Оставен без контрол, тютюнът ще убие 1 милиард души през този век, като приблизително 80% от тези смъртни случаи се случват в страни с ниски и средни доходи. По време на пандемията на COVID-19 продажбите на тютюн и действията на тютюневата индустрия бяха още по-голяма пречка за постигането на правата на човека и целите за развитие. Тютюнът е известен рисков фактор за респираторни заболявания и последните доказателства сочат, че пушачите са с до 50% по-склонни да имат по-лоши резултати от COVID-19. В допълнение към човешките разходи, тютюнът струва на световната икономика до два процента от нейния БВП.
Мерките, основани на доказателства, посочени в Рамковата конвенция на СЗО за контрол на тютюна (РККТ), като увеличаване на данъците върху тютюневите изделия, са идентифицирани от Световната здравна организация като „най-добри стъпки“ към превенция и контрол на незаразните болести. Тези най-добри практики ще помогнат на държавите да постигнат целите за развитие и да спасят животи. Това потенциално въздействие беше признато от държавите-членки на ООН, когато включиха цел 3.A в Целите за устойчиво развитие (ЦУР), призовавайки държавите да засилят прилагането на РККТ. Настояваме настоящата междусесийна среща да продължи този фокус.
Тютюнът изостря неравенството, увековечава бедността и е пречка за постигане на развитие, както и пречка за постигане на правото на здраве. Ускорявайки прилагането на РКБТ, светът също така ще ускори напредъка към ЦУР и целите за правата на човека.

Подписали:


Action on Smoking and Health
Ärzte gegen Raucherschäden
African Tobacco Control Alliance (ATCA)
Alliance Contre le Tabac (ACT)
ASH Canada
ASH Finland
ASH Scotland (UK)
Association Health Mission, Belgrade
Austrian Council on Smoking and Health
BlueLink Foundation - Фондация БлуЛинк
CLAS
Cancer Research UK
Cancer Society of Finland
Corporate Accountability
DNF (Demain sera Non-Fumeur)
Fresh (Making Smoking History)
Health Funds for a Smokefree Netherlands
International Union Against Tuberculosis and Lung Disease
Israel Cancer Association
Norwegian Cancer Society
Slovenian Coalition for Public Health, Environment and Tobacco Control
Southeast Asia Tobacco Control Alliance
Smoke-free Life Coalition - Коалиция за живот без тютюнев дим, България
Smoke Free Partnership
STOP: A Tobacco Industry Watch Dog
Tanzania Tobacco Control Forum
Te Ao Hurihuri
Tobacco Free Association of Zambia
Tobacco Free Portfolios
University of Campinas (Brazil) Laboratrãio de Polãticas Pãoblicas e Planejamento Educacional 

Сподели