Държавата е дала на концесионера на ски зона Банско над 4 пъти повече, отколкото е получила от концесионните такси: Протестите ЗА Пирин продължават

Проверка на коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ в обществено достъпни регистри показва, че държавата е получила над 2,5 млн. лева концесионни такси от ски зона Банско в Национален парк Пирин за периода между 2002 и 2016 г. В същото време концесионерът на ски зоната „Юлен“ е получил поне 4 пъти повече през министерствата на спорта, икономиката и туризма и община Банско. Те са предоставяли средства на ски федерацията, която след това се е разплащала със същия концесионер за наем и подготовка на пистите за световни и европейски купи и състезания по ски, сноуборд и биатлон от 2007 година насам. Тази разлика освен всичко друго показва, че концесионните плащания на концесионера изобщо не съответстват на реалните му приходи.

В телевизионно интервю преди седмица премиерът Бойко Борисов спомена името на реалния собственик на концесионера на ски зона Банско, който освен банкер, е и председател на ски федерацията. Коалицията „За да остане природа в България“ призовава българските власти и компетентни органи да проверят и обявят дали става дума за конфликт на интереси.

За сравнение - за периода 2002-2016 г. концесионерът „Юлен“ заплаща на екоминистерството 2,673 млн. лв. концесионно възнаграждение. Общо това е по-малко от средствата, които „Юлен“ получава само през 2012 г. от ски федерацията за наем на пистите за Световните купи по ски алпийски дисциплини - мъже и жени в Банско - 2,710 млн. лв. Тези средства са част от общата субсидия от 3,418 млн. лв. на спортното министерство към ски федерацията за 2012 г.

За периода 2009-2016 година ски федерацията е получила от държавата 28,372 млн. лв., което е 81% от общият ѝ бюджет от 35,199 млн. лв. От тези 81 %, 42 % са субсидии за провеждане на международни състезания или 15,039 млн. лв.

За периода 2006-2016 г. ски федерацията е получила от държавата общо 32,723 млн. лв.

В същото време, според Търговския регистър, от 2012 г. насам концесионерът е на загуба.

Вижте подробностите в таблицата.

На 28 декември 2017 г. с решение на Министерски съвет се даде възможност за строителство върху 48% от територията на Национален парк Пирин. Сега управляващите придвижват законодателство за нови сечи за строителство в горите на Природен парк Витоша и много други места.

Докога държавата ще продължава с подаръците за олигарси, пита коалицията „За да остане природа в България“.

Днес е ден за протести в защита на Национален парк Пирин. Протестът в София ще бъде пред парламента от 18,30 ч:
https://www.facebook.com/events/285144782016458/

Затова коалицията „За да остане природа в България“ продължава да настоява за:

1. Оттегляне на решението на МС от 28.12.2017, което дава възможност за строителство в 48% от Национален парк Пирин;

2. Оставка на Нено Димов като министър на околната среда, предложил това решение;

3. Обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество;

4. Оставка на Валери Симеонов като вицепремиер, заради прокарване на правителствена политика срещу гражданското общество и природата и публичните призиви за насилие и дискриминация;

5. Отхвърляне на внесените лобистки поправки в Закона за горите (същите като през 2012 г.), разрешаващи сечта и бетонирането в горите. Отделяне на контролния орган (Изпълнителна агенция по горите) от брадвата (Министерство на земеделието и храните) и забрана на износа на обла дървесина от държавните гори;

6. Отхвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им, както и разследване на заменките по Черноморието.

Освен в София протести ще има още в:

 

В коалицията „За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Екологично сдружение „За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Байкария”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила” и WWF България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи.

Сподели