„ДЕН” и Инспекторатът по образование организираха информационна кампания за Деня на Земята в Ямбол

Информационна кампания сред училища и детски градини по повод Международния ден на Земята – 22 април, организира сдружение „Движение с екологична насоченост” със съдействието на Регионален инспекторат по образование - Ямбол. Инициативата е в унисон с организираните от Earth Day Network (Международна мрежа Ден на Земята), която тази година се фокусира върху глобалната тема „Зелени градове”. 
Преди Великденските празници в учебни и детски заведения от ямболска област бяха закачени изработени от неправителствената организация уникални плакати, посветени на опазването на околната среда и човешкото здраве.
Единият постер представя на български и английски език Клетвата пред Земята, подписана през 1992 г. от президентите на всички държави, в това число и България, участвали в конференцията на ООН, посветена на околната среда и развитието. С този плакат сдружение „ДЕН” цели и да насърчи националното самосъзнание на подрастващите и техните родители, припомняйки, че България е първата държава в света, която празнува Ден на Земята. Това става на 14 декември 1930 г. по инициатива на тогавашния министър на земеделието и държавните имоти Григор Василев. Неговата идея е подета и от колегите му в цяла Европа.
Датата 22 април се приема от международната общност като Ден на нашата планета през 1990 г. Двадесет години по-рано студенти, ученици и техните родители организират масови протести в Канада и САЩ, провокирани от опустошителното действие на масивен нефтен разлив в Калифорния.
На вредното въздействие на най-разпространените отпадъци от опаковки върху почвата и водата е посветен вторият плакат, изработен от сдружение „Движение с екологична насоченост”. Станиолът, с който е опакован любимият на децата шоколад, стиропорът, от който са изработени чинийки и чаши за еднократна употреба, не се разграждат. Алуминиевите кутийки от безалкохолно и бира тровят Земята от 80 до 250 години, пластмасовите бутилки – от 450 до 700 години, батериите – 100 години, а цигарените фасове – от 10-12 години, припомнят от неправителствената организация. Данните на плаката се основават на изследвания от световни агенции по околна среда. От „ДЕН” препоръчват: всички тези отпадъци могат да се рециклират, вместо да се изхвърлят на сметищата.
Природата не прави отпадъци – те са нововъведение на хората. И ние сме длъжни да я опазим от отрови за бъдещите поколения. Отговорни сме и да принудим индустриите да спрат да произвеждат материали и продукти, които не могат да се употребят повторно, рециклират или компостират, призовават от сдружение „Движение с екологична насоченост”, което през 2013 г. се присъедини към програма „Нулеви отпадъци”. 

Сподели