Доброволци ще снимат нарушители на пътя, полицията ще глобява

Българската асоциацията на пострадалите при катастрофи набира желаещи да снимат нарушители по пътищата, а след това да изпращат снимките в КАТ. Шофьорите ще качват клипове със заснети нарушения на страница във Фейсбук, наречена „Шофирай с камера“. Клиповете ще бъдат завеждани като сигнали в полицията, обясни на пресконференция асоциацията Владимир Тодоров. Целта е да има все повече „очи“ на пътя, а не само да разчитаме на камерите на пътната полиция, идеята е гражданите също да контролират, заявява Тодоров. Асоциацията е получила уверение от пътната полиция, че ще санкционира записаните на видео нарушители. За целта обаче всеки, който е предоставил запис, ще трябва да напише и писмени обяснения, обявява Тодоров.

Българска асоциация на пострадали при катастрофи предоставя безплатно видеорегистратори за 7-дневен период с цел ограничаване на безразсъдното шофиране. Зачестилите напоследък прояви на безразсъдно шофиране, документирани с видеотехника (преминаване на червен светофар, профучаване с бясна скорост на пешеходна пътека, засичане на мотористи), ни провокираха да дадем старт на настоящата кампания за превенция на пътнотранспортните произшествия „Шофирай с камера“, гласи съобщението на сайта на асоциацията.

БАЗК ще предостави безплатно видеорегистратори на водачи, които искат да бъдат будната гражданска съвест на обществото и да „ловят“ хулиганите на пътя с камерата си. Повече за условията можете да научите тук.

„Вече виждаме, че много хора се обръщат към нас и има голям интерес към кампанията“, сподели Тодоро. Очакването на асоциацията е, че нововъведение ще действа дисциплиниращо за шофьорите, които нарушават пътните правила, и гражданите да бъдат активни. Същевременно Тодоров е уверен, че заснемането на нарушене на закона на публично място е напълно законно и трябва да се интерпретира като помощ за работата на полицията.

Асоциацията ще предостави на записалите се за доброволци камери за едноседмичен срок. След това камерите ще преминават в ползване на друг доброволец. Всяка една от камерите струва 309 лв., ако е обикновена, и 359 – ако е с джипиес, уточняви Тодоров. Над 20 души са заявили желанието си да участват в инициативата и са получили одобрение да вземат камери.

Новината предизвика моментален интерес сред представители на гражданското общество. "Изключително важно е държавните органи да насърчават участието на гражданите в контрола и спазването на законите", коментира д-р Гергана Гешанова, координатор на неправителствената коалиция "За живот без тютюнев дим". Доброволци на коалицията от години търсят начини да подпомогнат контрола над спазването на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места. Проектът на БАПК ще бъде включен като добър пример в порталния сайт за граждански сигнали, който BlueLink.net разработва в партньорство с "Общество.бг", заяви управляващият редактор на гражданската информационна мрежа Павел Антонов. Сайтът на име Signali.bg e в последна фаза на подготовка и ще бъде активен в идните седмици, обяви Антонов.

Сподели