ДОКЛАД: Геополитика след растежа в Европа

Докладът е публикуван в рамките на проекта „Геополитика след растежа в Европа“, в който фондация „БлуЛинк“ беше партньор от България. Проектът беше проведен през 2023 година от „Европейската зелена фондация“ (GEF) с подкрепата на Wetenschappelijk Bureau GroenLinks, Fondation de l’Ecologie Politique, Etopia, Transición Verde, Center for Green Politics, Green House и „БлуЛинк“ и с финансовата подкрепа на Европейския парламент.

В опит да разберем възможно ли е Европа да се откаже от растежа, без да загуби позициите си на международната сцена, заедно с партньорите ни започнахме да проучваме какви са противоречията и възможните синергии между дерастежа и геополитиката. За целта бяха организирани срещи между критиците на икономическия растеж и по-прогресивно настроените специалисти в областта на международните отношения и сигурността.

През април 2023 година „БлуЛинк“ покани изследователи, активисти и политици да вземат участие в семинара „Как да защитим Европа след растежа?“, за да обсъдят как визията за край на безконтролния икономически растеж се вписва в геополитическата ситуация в Европа след военното нападение срещу Украйна. Фондация „БлуЛинк“ беше организатор и на две международни срещи, които потърсиха гледните точки на Централна и Източна Европа и глобалния Юг.

Настоящият доклад увенчава едногодишните търсения и може да бъде намерен тук на различни езици.

Българският вариант на доклада съдържа:

  • Есе от проектния ръководител Ричард Ваутерс
  • Интервюта със Свен Бископ, Габриела Кабана Алвеар, Гая Херингтън, Питър Нюъл, Юлиян Попов, Димитър Събев и Филка Секулова
  • Политически препоръки от партньорите по проекта

 

Проектът “Геополитика след растежа в Европа” се провежда от Европейската зелена фондация (GEF) с подкрепата на Wetenschappelijk Bureau GroenLinks, Fondation de l’Ecologie Politique, Etopia, Transición Verde, Фондация “БлуЛинк”, Center for Green Politics и Green House, и с финансовата подкрепа на Европейския парламент зa GEF.

 

За да продължаваме да подкрепяме използването на интернет за конструктивен обмен на мнения и анализи за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, имаме нужда от самостоятелност. За да подкрепите Мрежата за гражданско действие BlueLink.net, направeте дарениe тук  за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на "БлуЛинк" може да научите тук.

Сподели