Франция затяга правилата за инфлуенсъри

Френското правителство е готово да представи план за по-добро регулиране на търговската дейност на инфлуенсърите в социалните медии, съобщи Euroactive. На 14 март 2023 г интернет изданието цитира министъра на икономиката Бруно Льо Мер, който обяснява, че целта на мерките е авторите и потребителите на съдържание да са по-добре защитени.

Според автора на материала Давид Басо глобалният пазар на влияние в социалните медии се оценява на над 15,3 милиарда евро през 2022 г. Във Франция маркетингът на влиятелни лица е една от най-ефективните форми на промоция за френските марки, с 68% използване на инфлуенсъри, особено в Instagram, за прокарване на техните продукти.

Тази висока стойност и безпрецедентно широкия достъп предизвика опасения на френските законодателите относно властта и влиянието, което притежават инфлуенсърите. „Инфлуенсърите трябва да се подчиняват на същите правила като тези, които се прилагат за традиционните медии“, продължава Льо Мер, добавяйки, че интернет „не е Дивият Запад“ и затова той иска да „даде статут и да засили контрола“ на инфлуенсърите.

"Дивият Запад" на социалните мрежи

Френският министър на икономиката подчертава пред Euroactive, че не става въпрос за преследване на инфлуенсърите, а напротив, въвеждане на  „система за защита на влиятелните лица, а не за стигматизирането им“. Целта е да се борим срещу „неприемливите отклонения“ на сектора на влияние, за да „защитим френските потребители“, обяснява той.

Материалът цитира изследване , според което през 2022 г. е имало почти 10,5 милиона европейски потребители на Instagram, считани за влиятелни лица, тъй като са имали повече от 1000 последователи.

Публично допитване във Франция в началото на годината, включващо участници в бизнеса на "влиянието" в интернет е произвело препоръки, които могат да бъдат включени в плана, обявен от Льо Мер. Те включват създаване на правна дефиниция на "влиятелните лица" и техните агенти и укрепване на техните договорни задължения. Може също да се предвиди забрана или ограничаване на популяризирането на определени продукти, както и създаването на етикет, удостоверяващ отговорността на създателя на съдържание.

Миналия януари службите на Генерална дирекция за конкуренция, потребителски въпроси и контрол на измамите (DGCCRF) на Франция отбелязаха „аномалии“ сред 60% от проверените влиятелни лица, които „не спазваха разпоредбите относно рекламата и правата на потребителите“, информира Euroactive. Изданието цитира DGCCRF, според която нито едно [проверено] влиятелно лице не спазма правилата за прозрачност на търговския характер на техните публикации.

Цитираният доклад посочва също, че някои инфлуенсъри „подвели потребителите относно свойствата на продаваните продукти […] или рекламирали рискови продукти или услуги“.

В по-редки случаи някои инфлуенсъри в мрежата са предлагали или дори са организирали злоупотреба с публични средства, предназначени за обучение, за получаване на подаръци или парични награди или са тласкали своите последователи да прибягват до козметични практики, които са опасни за здравето.

През последните години няколко инфлуенсъри бяха дадени на съд във Франция по подозрения в организиране на схеми за измами, има и присъди, припомня Euroactive.

В момента единствените ограничения за инфлуенсърите идват от самите платформи, където те трябва да посочат дали публикацията е платена или е в сътрудничество с определена марка.

Статията цитира проучване от 2022 г по искане на комисията IMCO на Европейския парламент, което установява, че потребителите доброволно се ангажират с влиятелни лица, но едновременно с това са „изложени на реклама, която разчита на връзката между потребителя и влиятелния, което поражда опасения относно защитата на потребителите“.

Проучването дефинира инфлуенсър като „създател на съдържание с комерсиални намерения, който изгражда отношения, основани на доверие и автентичност, със своята аудитория (главно в платформите на социалните медии) и се ангажира онлайн с търговски актьори чрез различни бизнес модели за целите на монетизацията“.

Инфлуенсърите също често се финансират директно от своите фенове или чрез техните бизнес начинания и сътрудничество с марки.
Но проучването предупреждава, че при определени практики инфлуенсър маркетингът може да има отрицателно въздействие върху потребителите, включително деца и тийнейджъри.

Сред препоръките, предоставени от проучването, е разчитането и разширяването на съществуващото законодателство за защита на потребителите и подкрепата на държавите-членки при разработването на цифрови инструменти за по-добро наблюдение на търговските дейности на влиятелните лица.
Проучването обаче също така подчертава, че регулирането на инфлуенсърите трябва да внимава да постигне правилния баланс, за да избегне пречките пред онлайн социалното взаимодействие и създаването на некомерсиално съдържание.

Сподели