Газовите проекти нямат място в Петия списък на проектите от общ интерес

Българските евродепутати да отхвърлят Петия списък на проектите от общ интерес (ПОИ или 5th PCI List), който съдържа множество инфраструктурни проекти за изкопаем газ, призоваха 15 граждански организации и активисти в отворено писмо от 8 март 2022 г. Призивът беше изпратен във връзка с предстоящото на 9 март гласуване на ПОИ в Европарламента. БлуЛинк също е сред организациите, подписали писмото.

ПОИ съдържа 30 проекта за изкопаем газ, които ще получат финансиране на обща стойност 13 млрд. евро. От тези 30 проекта, четири са подадени от България и ще включват изграждане или разширяване на инфраструктурата за изкопаем газ в страната.

“Газовите проекти нямат място в този списък”, категорични са гражданските организации и активисти. Те увеличават риска от катастрофални смущения в енергийните доставки на страната и държат икономиката в положение на зависимост спрямо страни извън ЕС. Вредят на околната среда и качеството на въздуха, отделяйки огромни количества метан – чрез течове на метан по цялата производствена верига, чрез практики като рутинно изпускане и изгаряне и други. Не допринасят за диверсификацията на енергийните мрежи – само налагат зависимост от повече газ, тъй като проектите са твърде скъпи, за да бъдат изоставени, след като бъдат изградени.

Българските евродепутати трябва да се застъпят за потребителите на енергия и да отхвърлят списъка на 9-ти март, докато проектите свързани с изкопаеми горива остават част от него, настояват вносителите на писмото. България заслужава списък с ПОИ, които действително ще допринесат за развитието на енергиен сектор с нулеви нетни емисии на парникови газове, за сигурността на енергийните доставки и ще намалят цените на енергията, като същевременно повишат конкурентоспособността на енергийния пазар и икономиката на България.

Засилването на енергийната сигурност пък няма как да стане с увеличаване на настоящата зависимост от изкопаеми горива - корена на настоящата и предстоящата кризи, а с местно произведена възобновяема енергия и технологии за съхранениетo.

Войната в Украйна и настоящата ситуация в Европа още повече изострят проблемите. Видяхме опасността на зависимостта от внос на енергоресурси, включително изкопаем газ. Настоящата нужда да се ограничи в изключително кратки срокове енергийната зависимост от Русия, превръща инвестицията в нова газова инфраструктура в пагубно решение. В този исторически и преломен момент за Европейския съюз и България имаме възможността да забързаме приемането на  по-амбициозни цели и мерки за зелен преход, които недвусмислено осигуряват енергийна независимост и диверсификация на мрежите и енергийния микс, призовават вносителите.

Зависимостта от изкопаеми горива ни прави зависими и уязвими като обещество, заяви управляващият редактор на БлуЛинк Павел Антонов. Според него е абсурдно  Европа да задълбочава тази зависимост чрез проекти за изкопаем газ, при положение че пред очите ни тази зависимост се използва като оръжие за подкопаване на ценностите и устойчивия начин на живот на всички европейци.

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели