Геополитика на дерастежа в Европа по време на конфликти - гледната точка на глобалния Юг

"БлуЛинк" подкрепя Европейската зелена фондация (GEF) като провежда онлайн работилница за дискусия, озаглавена "Геополитика на дерастежа в Европа по време на конфликти - гледната точка на глобалния Юг". Събитието ще се проведе на английски виртуално на  11.12.2023 г., понеделник, от 15:00 CET (16:00 българско време) в  платформата Zoom. Събитието се фокусира върху проблемите на мира, сигурността и икономическата трансформация. То е част от дейностите на БлуЛинк по проект "Геополитика на Европа след растежа", изпълнен от GEF с подкрепата на Wetenschappelijk Bureau GroenLinks и още пет европейски партньори, сред които и "БлуЛинк", и с финансовата подкрепа на Европейския парламент. За участие са поканени членове и експерти на Асоциацията за прогресивни комуникации, чийто български член е "БлуЛинк".
     

Участие в събитието

Онлайн работилница "Геополитика на дерастежа в Европа по време на конфликти - перспективата на глобалния Юг" ще се проведе на

 • 11 декември 2023 г., понеделник, 14:00 – 16:00 ч. UTC / 15:00 – 17:00 ч. CET / 16:00 – 18:00 ч. EET
 • Език: английски
 • Участници: експерти и граждански застъпници за човешки права и опазване на природата от Европа и глобалния Юг
 • Събитието е отворено за всички заинтересовани участници, но моля, регистрирайте се предварително чрез формуляра тук.  Използвайте полето „Въпроси и коментари“, за да посочите обхвата на интересите си или предложената интервенция. Ще получите имейл за потвърждение след регистрация.

 

Дискусия и въпроси   

Зелените политики, които зачитат границите на планетата и позволяват на глобалния юг да се развива, изглеждат несъвместими с неограничения икономически растеж в рамките на ЕС. Имаме нужда от реалистичен сценарий за бъдеще, в което консумираме по-пестеливо, но живеем по-добре заедно. Сценарий, който би могъл да бъде възможен в контекста на намаляване на растежа.

Войните в Украйна и отново избухналия израелско-палестински конфликт промениха геополитическия пейзаж. Днес идеята за прекратяване на растежа на БВП в ЕС среща нови и важни пречки, като силата и богатството се измерват във военния капацитет. Може ли Европа в процес на намаляване на растежа да изгради сила и устойчивост в този контекст?

За да се справи с този проблем, Green European Foundation с подкрепата на BlueLink провежда събитие, с фокус върху гледната точка на глобалния Юг.  То надгражда разговорите, проведени през м.юни 2023 по време на световния граждански форум RightsCon в Коста Рика. 

Участниците в дигиталната работилница ще имат възможност да прегледат и да разсъждават върху резултатите от експертни срещи, изследвания и интервюта, проведени в цяла Европа през 2023 г.

Каним изследователи, активисти и политици – особено от глобалния Юг – с интерес към зелени политики и геополитика да представят перспективи, опит, аналитични доклади или отчети за дейността и да се включат в дискусия по следните въпроси:

 • Как би било възможно да се оптимизират възможностите, които намаляването на растежа предлага, включително за демократичен разцвет и повече безопасност в Европа и целия свят?
 • Може ли ЕС след растеж да намали значително отпечатъка си върху околната среда с изричната цел да освободи природни ресурси за глобалния Юг?
 • Може ли ЕС да се надява на стратегически партньорства с (демократични) страни от глобалния Юг, които са жизненоважни за по-голяма сигурност и легитимност?
 • Приносът на ЕС за намаляване на бедността, глобалните обществени блага, данъчната справедливост, законните миграционни маршрути, международното финансиране на климата и компенсациите за загуби и щети от климата ценни ли са за глобалния Юг?
 • Могат ли по-старите членове на ЕС да се примирят с колониалното си минало и при какви условия?
 • Може ли глобалният Юг да види войната в Украйна като империалистическа, колонизаторска атака от режим, който не зачита международното право или човешкото страдание?
 • Ще пострада ли износът от глобалния юг, ако ЕС след растежа намали свръхпотреблението си на глобални ресурси?
 • До каква степен партньорството на ЕС с глобалния Юг зависи от трансфера на технологии?
 • Каква е ролята на технологията извън търговията, развитието и климата: преплетена ли е с геополитиката?

 

Не всеки въпрос има окончателен отговор и надали ще успеем да отговорим на всички. Насърчаваме креативността, аналитичното мислене и свежите подходи към предизвикателството.


Предистория

Това събитие е част от проекта на GEF Geopolitics of a Post-Growth Europe, който изследва напрежението между намаляване/пост-растеж и геополитика. Проектът има за цел да разпали разговор между критиците на икономическия растеж и прогресивните мислители за външната политика и политиката на сигурност, които сега често работят в отделни кръгове. Научете повече за проекта и неговите констатации на geopoliticspostgrowth.eu.

 

Проектът “Геополитика след растежа в Европа” се провежда от Европейската зелена фондация (GEF) с подкрепата на Wetenschappelijk Bureau GroenLinks, Fondation de l’Ecologie Politique, Etopia, Transición Verde, Фондация “БлуЛинк”, Center for Green Politics и Green House, и с финансовата подкрепа на Европейския парламент зa GEF.

 

 

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме използването на интернет за конструктивен обмен на мнения и анализи за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, имаме нужда от самостоятелност. За да подкрепите Мрежата за гражданско действие BlueLink.net,  направeте дарениe тук  за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на "БлуЛинк" може да научите тук.

 

Сподели