Годишни награди за биоразнообразие’ 2015 и победителите са ….

природа, награди, биоразнообразие

На 25 ноември в уютната обстановка на Литературен клуб „Перото“, НДК бяха връчени Годишните награди за биоразнообразие за настоящата година. Официалната церемония започна в 16 часа и събра стотици любители на природата, представители на бизнеса, медии и на природозащитни организации, които с нетърпение очакваха да разберат кой ще спечели наградите на журито в петте категории.

Наградите бяха раздадени от Боян Петров – патрон на събитието и председател на журито, Радослав Парушев – един от най-известните съвременни български автори и член на журито и Любомир Василев - директор на Фондация "Капитал".

Отново имаше и награди на публиката, определени с гласуване във Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/479420972239302/. Новото през 2015-та беше, че журито определи и няколко специални награди, носителите на които получиха ваучери за фермерския пазар „Храна от Балкана“, който се случва всяка събота в кв. Борово в София.

Журито на наградите - Боян Петров, Ива Дойчинова, Валери Йорданов, Радослав Парушев и Красимира Величкова, както и хиляди наши привърженици и съмишленици избраха следните победители:

1. Най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразието – в категорията с най-много номинации оспорваната битка спечелиха 3 кампании.
Награда на журито: Кампанията за преработване на проектите за ПУ на Пирин, Рила и Витоша, организирана от проект „Прозрачни планини“, проект „Зелени Закони“ и Коалиция "За да остане природа в България" за усилията на всички доброволци и експерти, които проведоха мащабна разяснителна кампания, разкриваща недостатъците на новите планове за управление на Пирин, Рила и Витоша и призоваваща за тяхното незабавно преработване.
Журито връчи специална награда на кампанията „Картофи – от Кръстава за Кръстава”, организирана от Сдружение "Байкария" за оригиналния подход, с който сдружението показва на местните жители от с. Кръстава ползата да запазят земята си чиста и да отглеждат чиста храна като не допускат волфрамова мина в района си.
Наградата на публиката със 182 гласа спечели безапелационно проект „Живот за Кресненския пролом“ за волиерата за белоглави лешояди и още много дейности, извършени в продължение на 6 години неуморна грижа за защитени видове в района.

2. Най-добър журналистически материал/медия, свързан със запазване на българската дива природа – в категорията, която ни дава надежда, че все още съществува и обективна журналистика, която търси истината и разкрива беззаконията спечелиха:
Награда на журито: сайтът Бивол, които бяха отличени за своята непримиримост и многобройни разследвания за Дюнигейт, Корал, незаконните сечи, Странджа, Карадере, както и за анализа на генезиса на псевдоприродозащитните неправителствени организации: „Контраеколози, отровни екодвойници и цекоминевски тролове“. „Продължавайте да се борите с мафията“ призова Радослав Парушев медията, която винаги е „с рогата напред“ в търсене на истината.
Специална награда за Мария Салабашева, канал 0, кореспондент на БНТ, ТV7, ТV Европа за Бургас заради филма й по един от най-знаковите случаи, свързани с престъпления срещу дивата природа: случая „Рос“ – делото срещу британския гражданин Ян Фредрик Рос, обвинен в унищожаване на екземпляри от защитени видове птици и по-специално – на яйцата им, които той ограбвал от гнездата и събирал в своята лична колекция.
Симпатиите на публиката спечели съвсем убедително Списание 8 с 313 гласа за своя брой, посветен на Гор(к)ата.

3. Активист за природата – категорията с 18 номинации изправи журито пред изключително сложен избор, тъй като беше много трудно да бъде отличен един сред всичките достойни предложения. Но все пак победители трябва да има и това са:
Награда на журито: Георги Стоянов за работата му в Природен парк „Врачански Балкан“, увенчала се с един невероятен успех - първото белоглаво лешоядче, излюпило се на територията на Стара планина от 70 години насам.
Специална награда на журито получиха атрактивните художници от „140 идеи“ заради прекрасните изображения на защитени видове, изрисувани върху фасади на училища, блокове и др. Младите творци си пожелаха това, което рисуват да го „гледаме на живо, а не на картинка“, което предизвика бурни аплодисменти сред гостите на събитието.
Наградата на публиката с над 300 гласа отиде при Мирослав Нанков, който въпреки че тази година ни напусна завинаги, остави след себе си своето дело и борбата си за спасяването на горите от изсичане в Троянския Балкан и както сподели дъщеря му при получаване на наградата „делото му ще бъде продължено от неговите десетки приятели“.

4. Политик с най-голямо внимание към българската природа – под знака на спасяването на Пирин и Витоша от олигархични интереси премина и награждаването в най-оспорваната в публичното гласуване категория.
Журито обяви за победител Радан Кънев, за позицията му против дозастрояването на НП Пирин, а след безпрецедентно гласуване, в което се включиха над 3300 участника, публиката избра за свой фаворит с 1245 гласа Марта Георгиева, която многократно се е застъпвала за правата на животните, запазване на целостта на Природен парк Витоша и още много каузи за защита на природата.

5. Награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси – и тази година в надпреварата се включиха не само големи компании със социално отговорни програми, но и „малки“ производители и екоферми, което е поредното доказателство, че бизнесът може да намери успешния баланс между опазването на природата и своята печалба. Журито реши да даде своята награда на EVN Електроразпределение България ЕАД за техните усилия да обезопасяват щъркелови гнезда и електропреносната мрежа, както и усилията им в помощ на царския орел. Любовта и подкрепата на публиката и специалната награда на журито отидоха на едно и също място - при хижа Амбарица и нейната собственичка Ема Гатева. Тя беше избрана с над 300 гласа.

6. Награда за цялостен принос – последната категория, останала извън надпреварата, беше нашия начин да почетем любимата ни Латинка Топалова-Жежиха или както обичахме да я наричаме „Лати“. „Лати е от хората, за които природата не е просто кауза, мисия или работа. Тя е живот и пътя в него. Затова загубата им е много повече от загуба на човек или приятел и празнината, оставена от нея е безбрежна и така дълбока. Лати беше неуморна. Даряваше ни силата, вярата и устрема си. И ние взимахме от тях и те ни вдъхновяваха. И всичко е толкова силно и така дълбоко, че не можем да говорим за нея в минало време. Тя е с нас в дните ни и ние всички усещаме всеки ден заразителният й позитивизъм, убеденост и вяра.“ – сподели Румяна Иванова, изпълнителен директор на БФБ, която връчи наградата на съпруга на Латинка - Пьотр Жежиха.

И така с малко тъга, но и с много голяма надежда, че при толкова значими хора, събития и кампании, които ежедневно се грижат за спасяването на природата, ще успеем да я защитим, приключи нашата пъстра церемония.

Всички победители получиха специални „медали“ с хлопки, както и финансова награда от 500 лв. (с изключение на категорията за политик). Номинираните получиха – специални грамоти като признание за техния принос, а постиженията им бяха представени в специална презентация. По време на празника, гостите се насладиха на вкусна храна от Балкана – сирена, кашкавали, разядки с билки, кисело мляко, мед и сладка с горски плодове, осигурени от нашите партньори по проекта Биоселена и БДЗП.

За настроението на всички присъстващи се погрижиха с хитовите си парчета невероятните музиканти - Стефан Вълдобрев и Иван Лечев.

Организатор на Годишните награди за биоразнообразие е Българска фондация Биоразнообразие в рамките на проект „За Балкана и хората“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Медийни партньори на Годишните награди са: Блулинк, Евромегдан, Зелен Дневник, Зелена светлина-БНТ,  http://ureport.bg/
Представяне на всички номинирани може да намерите тук: http://bbf.biodiversity.bg/bg/Nominirani-2015.c225

Сподели