Гражданските организации напускат климатичните преговори във Варшава

Поради факта, че по време на преговорите не беше показана воля за редуциране на емисиите и заради липсата на напредък относно механизма за загуби и щети, близо 800 представители на неправителствени организиции напуснаха събитието малко преди неговия край. Посланието беше „Ще се върнем“. Коментарите от лидерите на НПО-тата бяха, че това е безпрецедентен акт и за пръв път се постига такова обединение на екологичните организации. Организациите включват: Friends of the Earth International, the International Trade Union Confederation, PanAfrican Climate Justice Alliance, Bolivian Platform on Climate Change, Jubilee South (APMDD), 350.org, Greenpeace, WWF, Oxfam, ActionAid, Young Friends of the Earth Europe и др.

Неправителствените организации се обединиха около исканията за забрана на нови проекти за „мръсна“ енергия.

Случайно или не тази година стартът на международните климатични  преговори  беше белязан от тайфуна във Филипините.  Яб Сано, комисарят по климата на страната, откри световния форум с емоционална реч и обяви, че в знак на солидарност с народа си ще започне пост. Жестът му имаше много последователи. Проведоха се акции на съпричастност към трагедията на филипинския народ. 

Въпреки че природата показа стихийната си сила, резултатите от световната среща към момента не са обнадеждаващи. Напротив.  Австралия и Япония дадоха сигнал, че не само няма да повишат целите си за редуциране на емисиите, но и ще отстъпят крачка назад. Австралия обяви, че няма да отпусне средства за адаптация на развиващите се страни към климатичните промени, както и че няма да се обвърже с друг ангажимен освен досегашните 5% по-малко емисии. Япония заяви, че ще намали парниковите си газове с 3,8% спрямо 2005 г., което на практика представлява 3,1% повече емисии в сравнение с 1990 г. Надеждите са на COP19 да се подготви базата за преговорите в Париж през 2015, очакванията са за обвързващ акт за периода след 2020 г.

Акцентът на преговорите до момента е механизмът за загуби и щети. В интерес на развиващите се държави е той да бъде приет. Целта му е да гарантира финансова помощ, която да ги подпомогне при разрушителни бедствия в следствие на климатичните промени, които до голяма степен са предизвикани от силно замърсяващите индустриализирани страни. Тук обаче е редно и да се преразгледа Анекс 2, според който държави като Индия и Китай са класифицирани като развиващи се и получават финансова помощ, а реално те вече са на челни места по замърсяване.

Въпреки че това ЕС изрази надежда, че Япония ще преосмисли позицията си в преговорите, Европейският съюз отстъпва от позициите си на амбициозен лидер по отношение на климата. Целта, която той заяви, е 40% намаление на емисиите до 2030 г.

Полша – страната домакин на тазгодишните климатични преговори, има сериозен интерес да не бъдат приети строги обвързващи мерки относно емисиите, тъй като въглищата са местният ресурс, който тя не възнамерява да спре да експлоатира.

На фона преговорите за климата в Полша се проведе и среща за въглищата – Coal Summit. Форумът, организиран от Световната въглищна асоциация, се състоя в Министерството на икономиката на страната. Фактът, че по време на събитие, от което се очаква да допринесе за грижата за околната среда, беше организиран двудневен форум за въглищата, предизвика реакцията на неправителствените организации. Както пред Министерството на икономиката, така и в самия стадион се проведоха акции на НПО, които целяха да се противопоставят въглищната среща.

==

Анета Стефанова участва в срещата във Варшава като доброволец към "За Земята" / Friends of the Earth - България. Анета Стефанова е член на кръга "Има такава журналистика" към BlueLink.net.

Още по темата: Опорочен процес спъва глобалните решения за климата.  Интервю с Борислав Сандов, представител на българската климатична НПО коалиция и съпредседтел на Зелените, за провала на конференцията във Варшава, от 23.11.2013.

Сподели