И хората заможни, и природата опазена

ЗУЧК да даде възможности за опазващо природата ползване, и санкции за съсипването. Това е становището за предстоящата дискусия по ЗУЧК в Народното събрание от сдружение ЛАЗУР - Локални алтернативи за устойчиво развитие.

Общуваме с местни хора, които търсят начин да стопанисват имотите си и да печелят от тях, без да съсипват природата и без да ги застрояват.  Те са против двата случащи се в момента "феномени":

  •     строителство на къщи из полета и лозя, извън регулация, с пълно съдействие от общината и
  •      варварско "колонизиране" на терените и горите зад плажа и дюните чрез сковани бараки, коптори, навеси, каравани за постоянно ползване и др.

 

Истинските природозащитници също са против тях. В момента обаче институции и общината ги игнорират: издават разрешителни за строителство /възползвайки се от възможностите за стопански постройки/ и не предприемат нищо за прочистване на загрозените терени и дюни.

Същевременно в общественото говорене целенасочено се поставят "колонизаторите", които мърсят и съсипват, под общ знаменател с отговорно къмпингуващите посетители и настройва местните хора срещу къмпингуващите.

Начинът да се реши този проблем е да се осъществи качествено раграничаване на начина на ползване на територията въз основа на отношението към природата на ползвателите.

Нашето очакване към ЗУЧК и останалите закони е да създаде възможности:

  • отговорните към природата посетители да могат да продължат да посещават района, да отсядат, да се наслаждават, без да оставят следи и щети след себе си, докато
  • решително се преустанови вандалското самоуправство на мърлячи, тарикати, мутри и пишман предприемачи с протекции, срещу което роптаяем всички.

 

В интернет се намират оферти за луксозни почивки в постоянни каравани на Карадере, а фирми организират лагери и ивенти на плажа, без каквито и да било такси и ангажименти за хигиена, безопасност, нежели контрол на натиска върху местообитанията. Това просто няма как да продължи, и няма нищо общо с природозащита. Напротив! Безплатния неограничен нерегламентиран и безотговорен достъп до природата я съсипва, факт.

Има местни собственици, които искат да печелят от опазена природа, готови са да се съобразят с правилата ,стига да има такива. Те имат съвпадение на вижданията с природозащитниците и могат да бъдат съюзници. Трябва ЗУЧК да им даде шанс: да създаде възможности за регламентирано природосъобразно ползване и достъп до защитените територии, включително срещу заплащане, за да може и собствениците и общината да си изпълняват задълженията.

Нека имат приходи, това се нарича устойчиво ползване на екосистемни услуги.   Но в никакъв случай тази възможност да не се обвързва с бетониране, асфалтиране или прокарване на трайна инфраструктура. Целта е не Карадере - и прилежащия красив пеизаж - да се застрои, а да се опази - за всички хора - местни и приходящи.

 

"Колонизиране" на Карадере

Този видеорепортаж на BlueLink.net от есента на 2021 г. демонстрира проблемите с безогледното и безотговорно използване на плажа.

Време за действие

Включете се в инициативата за намиране на изгодно за природата и хората решение за опазване на Карадере и останалите ценни защитени територии по Черноморието. Свържете се с нас тук.

Подкрепете финансово работата на сдружение ЛАЗУР - Локални алтернативи за устойчиво развитие  чрез целево дарениe тук  за фондация „БлуЛинк“ , която ни подпомага. Посочете, че дарението е за ЛАЗУР. . Всички дарения могат да се обявят за данъчно облекчение според българските финансови правила.
 

Сподели