ISOC продава .ORG домейна непрозрачно; не изпълнява обещаните гаранции за гражданските му потребители

Становище на Асоциацията за прогресивни комуникации (APC) по продажбата на домейн .ORG и Регистъра за обществени интереси (PIR).

В края на ноември 2019 г.  международното Интернет общество (ISOC) обяви, че Ethos Capital възнамерява да придобие всички активи на Регистъра за обществени интереси (PIR), включително домейна от най-високо ниво (TLD) .ORG. .ORG TLD е критичен ресурс, който позволява на нестопанските организации да присъстват и да бъдат достъпни в интернет. Той улеснява упражняването на правата на човека, като позволява на гражданското общество да комуникира с обществеността, да провежда кампании, да се организира и да събира средства. Той служи и като важен елемент на идентичност за организациите на гражданското общество онлайн.
Съобщава се, че продажбата на PIR / .ORG на Ethos Capital, частна инвестиционна компания, възлиза на над 1 милиард долара. Подробности за условията на сделката са неизвестни, включително как разходите за регистрация и поддържане на уебсайт .ORG ще останат достъпни за нестопански организации по целия свят и как купувачите ще продължат да насърчават и защитават .ORG като използвано име на домейн от организации на гражданското общество, които работят в области и страни, където съдържанието може да бъде обект на искания за премахване в резултат на политическа, културна, социална или основана на пол дискриминация.
Не е изненадващо, че решението за продажба предизвика изблик на критика, насочена по-специално към начина, по който процесът се управлява и комуникира. Не само че продажбата на .ORG на новосъздадена фирма за частен капитал без никакъв опит създава усещане за предателство у организациите на гражданското общество, които разчитат на домейна в своята работа, но и решението е взето без участието на засегнатите общности. Когато ISOC първоначално предложи прехвърляне на управлението на .ORG на PIR през 2002 г., тогавашният президент и изпълнителен директор на ISOC обеща, че .ORG ще продължи да „използва ресурсите на разширената глобална мрежа на ISOC, за да управлява политиката и управлението.“ Начинът, по който ISOC е подходило при тази сделка не изпълнява този ангажимент.
Липсата на прозрачност, консултации и отчетност около предложената продажба на .ORG е в рязък контраст с принципите на управление на много заинтересовани страни, които ISOC насърчава в други области на своята работа и дейност.
APC приема интернет като глобално обществено благо, което трябва да се управлява по приобщаващ, прозрачен, демократичен и отговорен начин.
Фирма с частен капитал не трябва да печели от таксите за регистрация на организации с нестопанска цел. Всички печалби от продажбата на .ORG трябва да се използват за целите на обществения интерес. Призоваваме всички заинтересовани страни да осигурят прозрачно, приобщаващо и отговорно вземане на решения относно управлението на името на домейн, което е важно за укрепването на гражданското общество. Изключително важно е да бъдат чути значителните опасения на гражданското общество, включително призивите за спиране на продажбата на .ORG.
Считаме, че е от съществено значение да се поставят конкретни и изпълними ангажименти като критерии за управлението на .ORG, по-специално за да се гарантира, че цената на регистрация или подновяване на .ORG имена на домейни остава достъпна за юридически лица с нестопанска цел. Решението на ICANN да поиска PIR и ISOC да предоставят допълнителна информация, отнасяща се до това „как предложената нова структура на собственост ще продължи да се придържа към условията на настоящото споразумение на ICANN с PIR и как те възнамеряват да действат последователно с обещанията си да обслужват общността .ORG с повече от 10 милиона регистрации на имена на домейни "е стъпка в правилна посока.
Ако Ethos Capital не желае или не може да предостави тези гаранции, ICANN трябва да се позове член 7.5 от Споразумението за регистрация на .ORG и да откаже одобрението за прехвърляне на правата и задълженията на ISOC към Ethos Capital.
Приветстваме предстоящата оценка на въздействието върху правата на човека, която Article 19 и Датският институт за правата на човека ще направят на PIR, за да гарантират, че съществуват механизми за отчетност и прозрачност. Очакваме този процес да бъде приобщаващ и прозрачен и с нетърпение очакваме публикуването на резултатите от него.
И накрая, APC има дългогодишни партньорства както с ISOC, така и с PIR и призоваваме борда на ISOC да се съобрази с възгледите на общностите, които ще бъдат засегнати от продажбата на .ORG, включително членовете на ISOC, които искат по-голяма прозрачност и отчетност от страна на Ръководството на ISOC, както и да се консултирате относно решения, които влияят върху дългосрочната устойчивост на организацията.

БлуЛинк е член на АРС от 2000 г.

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели