Кампанията „За чиста България – без шистов газ” получи наградата „Свободен електрон” за 2011

Борислав Сандов, един от участниците в инициативата срещу добива на шистов газ.

Годишната награда на БлуЛинк "Свободен електрон" за хора и инициативи, които успешно ползват електронна комуникация за постигането на благородни граждански цели, беше връчена на националната гражданска кампания „За чиста България – без шистов газ”. Отличието от името на инициативата получи Ангел Славчев, един от най-активно действалите във виртуалната среда нейни участници.

„Свободен електрон” се връчва за трета поредна година. Предишни носители на отличието са Константин Дичев от Зелени Балкани, за успешното му кампаниране, информиране и мрежуване за опазване на горите, защитените теририи и срещу замърсяващите производства. Призът получи и кампанията на „Електронна граница” срещу следенето на интернет и мобилната комуникация.

Добивът на шистов газ е спорна технология, която официално е призната за изключително замърсяваща в редица държави. От една година руски и американски компании лобират на тъмно за проучвания и добив в Североизточна България. Натискът провокира национално гражданско движение, което се организира спонтанно и ефективно през сайтове и социални мрежи и онлайн инструменти за активизъм, като:

http://shalegas-bg.eu/
http://www.zonabg.com/bg
http://www.facebook.com/groups/ecobg/
http://www.facebook.com/events/294543107257925/

Участниците в церемонита обсъдиха гражданската промяна, гражданските действия, опазването на околната среда и интернет. В центъра на дискусията бяха инициативите, които ползват електронни инструменти за действията в следните области:

• проблеми по улиците и зелени площи на града;
• незаконните сечи;
• прилагането на забраната за тютюнопушене; 
• активно мрежуващите за спасяване на Витоша, Пирин, Черноморието и останалата част от страната от презастрояване и замърсяване.

Наградата се връчва под егидата на Урбанотопия – платформа за сигнали за проблеми в града, със финансовото съдействие на програма Европа за гражданите на ЕС и фондация Чарлз Стюарт Мот, с посредничеството на фондация Екообщност.

Сподели