Катастрофата във Фукушима - развитие и реакции

Фукушима, Япония

Не същесвуват безопасни дози радиация, пише руското електронно издание Анти-атом. Когато чувате определенията "безопасен", "незначителен" по отношение на изтичането на радиация, запитайте се: "безопасен за кого?".

Въпреки декларациите по повод радиацията, стигнала до нас от Фукушима, е добре да се знае, че науката така и не е успяла да определи безопасния праг на радиоактивно облъчване. През петдесетте години американският лекар Елис Стюарт демонстрира връзката между медицинското рентгеново облъчване на бременните майки и заболяването от левкимия при децата им. След ожесточени спорове в течение на 30 години тази теза е приета.

Учени като Карл Морган, Джон Гофман, Ърнест Стърнглас, Джей Гулд, Джо Мангано са установили, че не съществува безопасна доза радиация. Техните изследвания доказват, че след спиране на ядрени централи, детската смъртност в околните селища намалява, припомня изданието.

И след двете големи аварии - в "Три Майл Айлънд", САЩ, и в Чернобил, властите по цял свят успокояват, че не се е случило нищо страшно. Сега изследователи от много страни твърдят, че в резултат само на чернобилската катастрофа са намерили смъртта си 985 000 души в цял свят, твърди Анти-атом.

Днес навсякъде - САЩ, Русия, Швеция, България, Исландия и т.н. са регистрирани "незначителни" количества "безопасни" радиоактивни частици в атмосферата. Много хора смятат, че е нужно да се приема йод като превантивна мярка, за защита от рак на щитовидната жлеза. Но йодът също има противопоказания и важно да се знае кога точно да се взема - кога има радиоактивно замърсяване. А това не винаги е възможно.

Сега най-вече е необходим не йод, а правителство, което да постави здравето на хората в своята страна на първо място, а всички останали интереси  - на второ, подчертава Анти-атом.

През изминалата седмица Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН съобщи, че засечените у нас количества радиоактивен йод-131 са много под опасните прагове и не са променили радиационния фон в страната.

На 14 март обаче експерти в България заявиха, че няма никаква възможност за радиоактивно замърсяване над България и че приемането на йод е излишно.

Вчера, на 28 март, стана ясно, че в почвата под централата във Фукушима е открито и замърсяване с плутонии, чийто период на разпад е 24 000 години. Това накара специалистите отново да преоценят ситуацията, наричайки я "непредвидима" и "много сериозна". Японското правителство съобщи, че временно национализира централата, за да се справи с проблема. Това накара български антиядрени активисти, отново да припомнят предупрежденията, че реалната цена на проекта "Белене" е много по-висока от обявената и че всъщност тя няма горна граница.

След натиска за преосмисляне на проектите за строеж на нови АЕЦ по цял свят, българското правителство и руската компания Росатом отложиха с три месеца подписването на анекс за продължаване на изграждането на АЕЦ "Белене". Седмица по-рано представителите на руската компания заявиха пред медиите, че ако до края на март България не подпише анекса към договора за Белене, ще бъде принудена да плаща огромни неустойки.


Димитър Велин: "Всеки, дето иска да има сетиво, вместо да "верва" - "сетивото" вече не е толкоз скъпо и трудно намираемо, както през 1986-та". Ако искате да знаете какво става, начинът е да имате гайгеров брояч (радиационен дозиметър).

Сподели