Климата на планетата и в медиите обсъдиха журналисти и експерти

Лош климат ли е настъпил за журналистиката и какви са предизвикателствата пред отговорното журналистическо отразяване на климатичните промени обсъдиха международни журналисти, експерти и активисти за природа, демокрация и човешки права по време на кръгла маса на тема "Лош климат за журналистика", организирана от фондация „БлуЛинк” и фондация "Хайнрих Бьол" – Бранденбург. Събитието се проведе на 2 декември в Дома на Европа в София в рамките на проект BlueLink Virtual Newsroom с подкрепата на фондация Heinrich-Böll-Stiftung Brandenburg и Германската фондация за околна среда Deutsche Bundesstiftung Umwelt.

Международни журналисти, експерти и активисти се събраха в Дома на Европа, за да обсъдят възможностите за професионално и ефективно отразяване на проблемите на климатичните промени в среда на все по-сензационна журналистика и липса на отговорно и обективно медийно отразяване на обществено значими проблеми. Гост-говорители по време на събитието бяха Алекс Кърби, Climate News Network и бивш екологичен кореспондент на BBC в Лондон, Инка Тунеке, директор, фондация "Хайнрих Бьол" - Бранденбург и Георги Стефанов, Координатор, Българска коалиция за Климата/WWF.

„Виждаме журналистиката заметена под килима и заменена от своя шоу бизнес версия”, заяви д-р Павел Антонов, управляващ редактор на фондация „БлуЛинк” и модератор на събитието. Навсякъде журналистиката се позовава на все по-малко факти, става все по-сензационна, следва силните на деня и все по-малко дава гласност на групите в уязвима позиция, допълни още Антонов. „И в тази глобална картина на медийната среда отразяването на околната среда изглежда е жертва”.

„Климатът за журналистиката не е лош, добър е”, уверен е дългогодишният журналист Алекс Кърби (на снимката вляво). Според него добрата новина за климата е, че хората знаят как биха могли да се справят с климатичните промени и все още има шанс да решим този проблем: „Можем да го направим, ако убедим себе си, че трябва да го направим”. Според Кърби медиите трябва да дават информация и вдъхновение на аудиторията, а едно от предизвикателствата в отразяването на темата е да се обясни на хората, че социалните мрежи не са единственият или най-добър източник на информация за проблемите на климата.

В дискусията се включиха и журналисти от Германия и Централна и Източна Европа, които взеха участие в журналистическа работилница по темите на климата и устойчивата енергетика, организирана фондация "Хайнрих Бьол" Бранденбург и фондация "БлуЛинк".

Предизвикателствата за представяне на темата за промените в климата на максимално широк кръг от хора и възможностите за достигане до по-широка аудитория бяха сред дискутираните въпроси по време на кръглата маса. Новите журналистически форми и платформи в медиите са възможност да се ангажира по-младата аудитория, която е изключително необходима за постигането на позитивна климатична промяна, смята Натали Хоумс, журналистка от Обединеното кралство, установена в Германия (на снимката вдясно).

Според Константин Мравов, автор в електронното издание за журналистика в обществен интерес Евромегдан.бг, социалните медии до такава степен са променили полето на журналистиката, че се търсят все по-кратки журналистически форми, а климатичните промени не могат да бъдат анализирани в подобен формат. 

Сподели