Край тепето шум се вдига*

Протестите срещу строителството на хълма Бунарджика в Пловдив досега единствено заведоха протестиращите в полицията

„Здравейте, обаждаме се от Второ РПУ...“ Така започва денят на най-активните участници в протестите срещу строителството на хълма Бунарджика в Пловдив. Те искат диалог с общината, но засега получават само покани от МВР заради жалба, която инвеститорът е подал за навлизане в частна собственост и за... заплахи. Това не е единственото странно нещо в тази история, в която има протести срещу разрушаване на скали на тепето, има мълчание от страна на институциите, има и медии, които се държат повече като предизборни щабове. Само информация няма.

Предисторията

В герба на град Пловдив има изрисувани седем тепета. Всъщност те отдавна са само шест, защото в продължение на десетилетия скалите на Марково тепе бяха превърнати в строителен материал, а днес на мястото му има чисто нов и празен мол. Тази история е болезнена част от паметта на града и пловдивчани отново си я припомниха, когато в края на лятото започнаха да чуват специфичния заглушителен шум от къртене на скали на съседното тепе – Бунарджик. (от тур. Бунар – кладенец)

Хълмът е популярно място за спорт и почивка на част от пловдивчани. Някои от посетителите бяха привлечени от шума на мястото на стария ресторант и така в социалните мрежи се появиха снимки и видео клипове, които ясно показват едно: механизирано къртене на скали. Това накара група граждани да пишат писма, да се организират в интернет и да протестират преди всяко заседание на Общинския съвет. А институциите са на едно мнение, че всъщност... всичко е наред.

Фактите: от 1933 година на хълма има ресторант. През 1995 година имотът е приватизиран, но ресторантът вече не работи. После сградата е разрушена, мястото става мръсно, събират се кучета, понякога и бездомници. След това собственик става свързаната с „Винпром Пещера“ компания „Галакси пропърти груп“ ООД, която започва да строи „Клуб „Бунарджика“ на мястото на почти изчезналия стар ресторант. Обектът има всички необходими разрешителни, но...

Хълмът е обявен за природна забележителност и според заповедта на Министерството на околната среда от 1995 година „забранява се разрушаване и изземване на скални маси“. Вече няколко седмици граждани и институции спорят какво точно е разрушаване и какво точно е изземване. И дали се кърти само в очертанията на стария ресторант или на много по-широк терен, както твърдят протестиращите. Почти всички медии в Пловдив мълчат, инвеститорът издигна плътна ограда около обекта, а зад оградата работата продължава. Единодушие.

Протестиращите

„Преди няколко седмици започнах всяка сутрин да се събуждам от къртачите. Живея близо до тепето и шумът е травмиращ. Понякога продължават до късно вечер“, разказва Пенка Попова, която е един от активните участници във Фейсбук групата „Да защитим Бунарджика от незаконното строителство“. В нея вече членуват почти 4 хиляди души. Много малка част от тях идват и на редовно организираните протести пред сградата на община Пловдив и пред Младежкия дом, където се провеждат заседанията на Общинския съвет. Пенка Попова подава сигнали в Министерството на околната среда и водите заради къртенето на скалите и в Регионалния център по здравеопазване заради шума. Отговорите: всичко е наред.

„Искахме да се видим с кмета, скандирахме, че искаме всичката документация по разрешаване на този стореж, но никой не я е предоставил все още, въпреки няколко заявления за достъп до обществена информация, които аз например съм подала до 3 министерства“, обяснява още Пенка Попова. В резултат на писмата Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) констатира очевидното – че „се извършват изкопни работи на скално-земни маси за оформяне на фундаментите“. Това дава основание на инж. Георги Сербезов да изпрати сигнал до Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК), с който настоява за проверка и санкции, ако бъдат открити нарушения.

След всяко писмо идва един и същ отговор: Всичко е наред. Протестиращите обаче настояват за повече информация и да видят всички издадени документи: проекти, разрешителни, съгласувателни писма... „Все още не са представени на обществено обсъждане, пред експерти, съгласувателните писма от министерствата. Чуваме само кмета и председателя на Общинския съвет да казват „Те имат разрешителни“, но не сме видели нищо“, обяснява Константин Бобоцов – също част от групата, която организира протестите.

„Камъка е уникално твърд“

„Строителството на Бунарджика на мястото на бившия ресторант се извършва в пълно съответствие с одобрения проект и издаденото разрешение за строеж”. Така звучи официалната позиция на община Пловдив, огласена след извършената проверка. „Няма нищо незаконно", каза и кметът Иван Тотев, помолен за коментар по случая. Община Пловдив обаче отказа да отговори на въпросите дали е информирала предварително гражданите за предстоящото строителство и как според тях този строеж съжителства с природната забележителност.

„Истината е, че камъка е уникално твърд и за това създаде впечатление за огромно къртене“, обясни кметът Иван Тотев в коментар в социалната мрежа Фейсбук. Пак там Тотев допълва, че „дори премиера го занимаваха с този въпрос :(“ Пловдивски медии цитираха кмета да казва също, че „не е нормално тепетата да бъдат стерилни зони, на които нищо да няма, освен зеленина. В общината се обсъжда идея за изграждане на лифт от подножието до върха на Бунарджика".

Председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов също защитава строителството на Бунарджика. „Одобреният проект и издаденото строително разрешение от Община Пловдив за въпросния обект са на база съгласувателни писма от Министерство на културата и Министерство на околната среда и водите. Към момента няма данни извършващото се строителство да е в отклонение от одобрения проект, което в зависимост от степента на отклонение би представлявало нарушение“.

Логиката зад позицията на общината е следната: собственикът има разрешения от министерствата и въпреки, че статутът на Природна забележителност забранява разрушаване на скали, Планът за управление разрешава поддържането на съществуващи сгради и те не са имали избор, освен да издадат разрешително. Историята обаче познава и друго развитие в същата ситуация.

„Някъде в края на 90-те беше внесен в община Пловдив проект за одобряване на база преустройство и реконструкция на съществуващия ресторант“, спомня си арх. Емил Жечев, който беше заместник-кмет и главен архитект в мандата на кмета Спас Гърневски 1995 – 1999. Тогава общината обаче отказва да издаде разрешително на инвеститора. „Те си вкараха един автогол като събориха изцяло стария ресторант и го заличиха. Изключително важно обстоятелство е, че ресторанът е съборен и заличен още през далечната 1996 година и това на мен ми беше основание да откажа да одобря тези проекти“, обясни арх. Жечев по време на общественото обсъждане по казуса с Бунарджика. „ И трябва да ви предупредя, че натискът беше доста значителен и дори от министерството дойдоха емисари. Обаче когато един човек иска, може и да не одобри нещо“.

Така имотът остава неизползван повече от 15 години. Малкото останки от стария ресторант се превръщат в една от язвите на Пловдив. Изхвърлени спринцовки, боклуци, бездомни кучета. Хората свикват да заобикалят мястото. И така до 23 декември 2011 година, когато собственик на имота става „Галакси пропърти груп“ ООД, свързана с „Винпром Пещера“. След по-малко от девет месеца цялата процедура по проектиране и съгласуване с няколко институции е приключена и на 28 септември 2012 година главният архитект на Пловдив Румен Русев издава разрешителното за строеж.

Клуб с обществени функции

През първия месец от протестите и общината, и инвеститорът запазват мълчание. Пловдивчани чуват къртенето на скали от рано сутрин до късно вечер, виждат камионите, които извозват изкопаното, но не знаят какво точно се случва на тепето. Чак в края на октомври управителят на фирмата-инвеститор Галена Малинова и главният архитект решават да информират публиката какво се строи на хълма. Името на сградата е „Клуб Бунарджик“ и според собственика ще има обществени функции. Ще разполага с конферентна зала за срещи и презентации, лоби бар, зала за дегустации. „ Пловдив има нужда от място за релакс“, казва Галена Малинова.

Модерният проект предвижда сградата да се слива с природата, а покривът да бъде покрит с „вечнозелено растение, подобно на мъх“. На същата пресконференция началникът на отдел „Строителство“ към общината инж. Златка Хаджийска дава ново обяснение за къртенето на скалите: „С цел да се осигури нормалното ползване на сградата, се изчистват скалните маси отстрани, вградени навремето в ресторанта. Те са били част от интериора, но са напукани, изветрели, с влага, мухъл и течове, заради което е невъзможно да бъдат запазени“.

Подобно на община Пловдив, и „Галакси пропърти груп“ ООД отказа да отговори на въпросите, които изпратих: Какъв точно е този клуб, как ще бъде регулиран достъпът до него, ще има ли помещения, които могат да бъдат използвани за нощувка? Липсата на отговори на тези въпроси остава неопроверган слуха, който пловдивчани си разменят – че някой си строи резиденция в средата на парка.

...и малко заплахи

Не се учудвайте, ако тази история не е стигнала до вас. Тя не присъства в повечето медии. Единствено регионалните центрове на БНТ и БНР, както и Пловдивската обществена телевизия показаха основните гледни точки. От местната преса може и да не разберете защо едни хора протестират, но може да разберете, че „зад измисленото гражданско недоволство се крият икономически и политически интереси на софийска групировка. Очевидно е, че тя иска да попречи на инвестициите в Пловдив, да дестабилизира местния бизнес и градската администрация, като по този начин да саботира развитието на града“. Протестиращите са наречени платени. Разбира се нито едно от тези твърдения не е придружено от доказателства.

Кампанията срещу протестиращите премина и „от врата на врата“. Някои от тях получиха директни предупреждения във Фейсбук, че ако не напуснат групата, ще им се наложи да се срещат с прокурор. Писмата са изпратени от профила на Десислава Петрова, която е ПР на компанията. За да е още по-ясно, всяко едно от съобщенията е подписано: „Поздрави, Галакси Пропърти Груп ООД“. Петрова пише още, че „според наблюденията ни върху въпросната група, огромна част от хората са добавени без тяхно знание!“ В интерес на истината няколко човека потвърдиха за това и вече са се отписали от Фейсбук групата.

Един пасаж от съобщението обаче представлява много важен детайл от цялата история, затова ще го копирам дословно: „Групата, в която сте въвлечени е с цел да манипулира общественото мнение и организира „мирни“ протести, които надхвърлят законоопределените правила и норми и осъществява състав на престъпление, за което ще бъдат сигнализирани компетентните органи на Държавата“. Речено-сторено.

“Обадили се на баща ми на домашния ни телефон от 2-ро районно да ме привикат мен, после се оказа и сестра ми, в районното по жалба на управителката на “Галакси” срещу нас”, разказва Пенка Попова. Точният брой на гражданите, срещу които са подадени жалби, все още не е известен, защото обажданията от полицията продължават. МВР не отговори на въпроса има ли жалба, кой я е подал, срещу кого и какво. Компанията-инвеститор не отговори и на този въпрос. „На едното момче му казали по телефона, че жалбата била в духа на "готвели сме се и сме призовавали за противообществени прояви”, недоумява Пенка Попова.

Грубият натиск не отказва протестиращите. Те продължават да привличат общественото мнение към случая, продължават да настояват институциите да дават информация, вече търсят законови начини за обжалване на разрешителните за строеж. „Оказва се натиск като се подават жалби в МВР срещу културни граждани, като в жалбите биват наклеветени, че са хвърляли камъни по строителите, заплашвали ги и онези не можели да спят”, разказва какво е чул от привиканите Константин Бобоцов. Същият е случаят и на Елена Генчева: „Издирили са ме от полицията при родителите ми. Не живея с тях и нямам стационарен телефон. Обадих се на инспектора и той ми каза, че е по жалба на „Галакси Пропърти Груп“.

Така първата част на тази история стигна до парадоксален край: Вместо институциите да информират гражданите какво точно се случва в Природната забележителност, гражданите ще трябва да информират МВР защо протестират. Представителите на властта до един бойкотираха кръглата маса по случая, в която участваха над 60 експерти и представители на неправителствени организации. Гражданите продължават да търсят законовите възможности, за да получат информация и да спрат разрушаването на скалите извън очертанията на стария ресторант. Ако има такова разрушаване. Но и този факт не може да бъде установен без публичност. 

--

Вижте също: "Бунарджика в Пловдив", фотогалерия, съставена от Иван Бедров

* Материалът е подготвен в рамките на проект "Околна среда vs. Инвестиции" с подкрепата на програма "Повече плурализъм по време на криза" на Иниститут "Отворено общество"

Сподели       

Коментари

снимка на ана саласар
ана саласар каза: браво на протестиращите!
снимка на Любомир Петров
Любомир Петров каза: Благодаря ви за хубавата статия, г-н Бедров. В Пловдив всички медии са контролирани от Винпром и всеки глас на протест се задушва в зародиш... В-к Марица ни изкара че сме платени провокатори........
снимка на Славка Грънчарова
Славка Грънчарова каза: Иване, подздравления за този прецизен и изчерпателен репортаж! Заглавието също е много точно попадение!
снимка на ГА
ГА каза: Благодаря ви за тази статия! Пловдив има нужда от помощ по този въпрос. Държавните органи и медиите се подиграват с пловдивчани.
снимка на Анонимен
Анонимен каза: Иван Бедров от Капитал...Иво Прокопиев... Точно. "Прозрачна" и "истинска" журналистика е всичко това.
снимка на Славка Грънчарова
Славка Грънчарова каза: Какво точно внушение правите г-н/г-жа Анонимен/на? Всяка медия си има собственик, всеки журналист работи в медия! За професионализма са съди по написаното/изреченото често въпреки собственика и политиката на медията, което Иван Бедров го е правил нееднократно!
снимка на ГРАЖДАНИН
ГРАЖДАНИН каза: ЕВАЛА ТОВА Е ИСТИНСКА ЖУРНАЛИСТИКА ДРУГИТЕ СТАТИИ БЯХА РЕКЛАМИРАНЕ НА СПОНСОРСКИ ИНИЦИАТИВИ. ПОЗДРАВЛЕНИЯ КЪМ АВТОРА - НЕКА СЕ СПОМЕНАВАТ ФАКТИТЕ.
снимка на Разсъждаващ
Разсъждаващ каза: АКО приемем, че написаното е вярно, мислите ли, г-н Бедров, че въпросната статия ще има значение и ще спаси тепето от шума, който се вдига?! Доколкото разбирам ФАКТИТЕ - има частна собственост, има ремонтни дейности извършвани в границите начастната собственост и въпреки многократните акции от страна на так.нар. протестиращи - общината казва, че документите са наред и строежа е законен. При положение, че няма широк обществен отзвук, защо ни внушавате, че е сериозна тема?! Ако скандала е толкова голям, защо никой не го отразява?! Все пак Пловдив не е България. Ще ви кажа - защото скандал няма! Измисляте си конспирации, за да очерните общината и кмета.
снимка на ГРАЖДАНИН
ГРАЖДАНИН каза: Ама Вие сериозно ли? хахах КОЛКО ДА Е СЕРИОЗНО УНИЩОЖАВАНЕТО НА ТЕПЕТАТА?
снимка на vlado111
vlado111 каза: "КОЛКО ДА Е СЕРИОЗНО УНИЩОЖАВАНЕТО НА ТЕПЕТАТА" Вие сериозно качвали ли сте се на тепето скоро разни руини , спринцовки , БОКЛУЦИ и разни съмнителни субекти. Ако в по горното мнение където пише че всичко е легално и има разрешителни и да се съберат 5000 човека пак не могат да спрат строежа. Все едно аз си правя вила на някое село и да се дойдат да ми кажат ми ние искаме тука да е поляна няма си правиш къща, според теб ще повлияе ли тяхното мнение?
снимка на Анонимен
Анонимен каза: От кога медиите отразяват само едната страна на нещата, защото аз освен гледната точка на протестиращите и авторът, друго не видях. Ами тази на гражданите, тяхното мнение къде е?! И защото ми е интересно се поразрових и се натъкнах на няколко други статии, където ясно и точно пишеше, че е направена анкета и 70% от резултатите са положителни за проекта! Ако някой има желание мога да пратя статиите да ги прочете. Тази статия за мен не е обективна и само хвърля прах в очите на читателя! Един истински журналист трябва обективно да изложи всичките факти без да взима отношение, Вие сами преценете дали в случая това е направено! Като ще пише за строежи, поне да продължи в същия дух и да попише малко и за строежа на Марково тепе, ами всички сгради построени в подножието на Бунарджика......или те не са интересни...
снимка на ВИЛИ
ВИЛИ каза: Това тепе стана много коментирано в последно време. Какво ли вече не писаха. Аз обаче съм ЗА възстановяването на стария ресторант. И изобщо не искам да чета вече за тия протестиращи след като се из гавриха с паметта на Лазаров. Нищо чудно семейството да е подало жалба в полицията и за това да ги викат.
снимка на Марио
Марио каза: Точно защото историята с Марково Тепе е чувствителна тема за града, не мисля че трябва да се преувеличават фактите относно този строеж. Тепето няма как да изчезне, нали ще застраши всички други спокойно изградени къщи и имоти. Кметът си е прав - като имаме тепета, не значи, че трябва да са необитаеми и непосещаеми. Тази сграда ми харесва и идеално се вписва в ландшафта на тепето.
снимка на АЛиков
АЛиков каза: Честно казано тази тема става леко досадна вече...Тъй като я следях с интерес додега, вече ми се струва, че се вдига повече шум отколкото трябва. Къде бяха тези "защитници", при всички други строежи на тепето? Пък и доколкото си спомням в началото, някъде из статиите бях чел, че инвеститорите са ги канили на среща, а те не са се отзовали....
снимка на АЛиков
АЛиков каза: Честно казано тази тема става леко досадна вече...Тъй като я следях с интерес додега, вече ми се струва, че се вдига повече шум отколкото трябва. Къде бяха тези "защитници", при всички други строежи на тепето? Пък и доколкото си спомням в началото, някъде из статиите бях чел, че инвеститорите са ги канили на среща, а те не са се отзовали....
снимка на Sneja
Sneja каза: Еее, браво на господин архитекта който така добре е пазил територията,благодарение на него това място се е превьрнало в обежище на бездомници,наркомани и боклуци.Дали се гордее с постигнатото?
снимка на Анонимен
Анонимен каза: От всичкото, което прочетох разбрах само едно, че за едни неща се протестира,когато има "запалител на сместа",а за други не!Мола на Марково тепе и останалите обекти,които се построиха на тепетата и продължават да се строят,явно няма намесени чужди интереси и там не се протестира :-)И от написаните коментари под всяка статия се вижда,че ударът не е срещу клуб Бунарджик и уж незаконното строителство, а срещу фирмата изпълнител или срещу евентуалните собсвеници!Това е жалко,защото така ще се оттегли бизнесът от Пловдив.
снимка на СЛУЧАЙНА
СЛУЧАЙНА каза: Голям скандал стана с този Бунарджик! Не мога да разбера колко още неща се построиха в този град защо така не се коментираше не знам. Проекта е хубав на инвеститорите нека да го подкрепим! А тези протестиращи нали бяха поканени, да видят за какво става въпрос защо не отидоха на срещите!!!!!
снимка на Plovdivchanka
Plovdivchanka каза: Протестиращите са прави, трябва да се вдига шум и да обществото ни да не се примирява с беззаконието, което ни заобикаля. Това тепе е доста застроено и доколкото знам по времето на Т. Живков беше забранено стоителството. Живея близо до парка и често си правим разходки с приятелки или спортуваме, но срутения ресторант събираше бездомници и клошари, а вонята, която се носеше беше ужасна на фона на парка в който се разхождаш. Проектът за нова сграда изглежда е съобазен с това къде се намира все пак. Да се надяваме, че след като започне да функционира ще е по-населено и няма да се притесняваме от съмнителни особи, които можем да срещнем там. Наистина не разбирам защо продължава тази дискусия толкова време? Ясно е, че фирмата инвеститор е отворена към предоставяне3 на информация, но явно на и на нея й писна да слуша само безмислени протести на хора, които се крият зад някой? Нека авторът на статията разнищи и този въпрос? Кой и срещу какво протестира има ли основание и защо, та тогаве да ни ангажира и нашето внимание. Има доста по-набелели въпроси, за които никой не говори.
снимка на Мони Вълева
Мони Вълева каза: Вдигало се шум...ами строеж..естествено, че ще с евдига шум, като строяха Марково тепе освен, че се вдигаше шум,ами хвърчаха и камъни, а всичките молове в София като ги строят не вдигат ли шум? За това Пловдив ще си остане на сегашното положение, защото всякаква инициатива се спира и блокира от глупави, безсмислени вражди между частни лица. Какво като проекта е на Галакси-респективно Винпром Пещера, стига да пооправят мястото и то да стане спокойно и сигурно, нека вдигат шум и копаят. Не става въпрос за поредната кръчма все пак, а за строеж на място със съвсем друга цел. Нека не пречим на поредната инициатива в Пловдив и бе зтова такива почти липсват!
снимка на Коки Тонев
Коки Тонев каза: Немога да ги разбера тези хорица.Прави се нащо хубаво и модерно, а те правят протести.Нима няма други постройки в подножието на хълма, но срещу тях протести нямаше.Скална маса се изнасяло и незнам си още кво, не ми се връзват някак си нещата.
снимка на Политически наблюдател
Политически наблюдател каза: Г-н Бедров,невиждам колко Ви боли за Пловдив и неговите природни дадености.По-скоро подготвяте предизборната кампания на Г-н Прокопиев в града.Но не сте познали.Май забравяте за местния ШОВИНИЗЪМ? Със 100 гласа сте за никъде.
снимка на Яница
Яница каза: Ей, как не ви омръзна да ни занимавате с глупостите на 20 човека. Като искат да се съберат извън града да си изсипят 1000 чувала боклук, 500 игли и спринцовки, да поканят малко съмнителни типове и ТАМ ДА СИ ОТПОЧИВАТ. УЖАС!
снимка на Виктор Спасов
Виктор Спасов каза: Г-н Бедров, статията Ви е написана наистина професионално, изчерпателно и доста насочващо към очевидната Ви лична позиция по въпроса, но за съжаление не безпрострастно журналистически. Можете ли да ми обясни с какво този имот е по-различен от всички останали на това тепе. В подножието му има цял квартал вече, но не съм прочел и един ред по повода. Дали проблемът е в името на инвеститора или това са лични нападки срещу кмета на Пловдив не мога да си обясня още, но наистина стои поръчково на фона на цялото мълчание преди.
снимка на Павлина
Павлина каза: На тепето има и други сгради.Никой не се поинтересува колко скали са изкъртени, за да ги построят. Протестирането срещу конкретен строеж, зад който стои всеизвестната фирма инвеститор не прави чест на еко-активистите. Някак не могат да ме убедят, че са загрижени за природата и че това е причината да протестират...
снимка на Ками
Ками каза: Ехххх, май наистина има някакви интереси в основата на този протест. Няма друго обяснение. Иначе протестиращите ако ги беше толкова грижа щяха да се надигнат и срещу всички останали строежи по Бунарджика, а и по другите тепета. Изведнъж големи специалисти станаха по градоустройство, но само в зоната на голям Бунарджик.
снимка на Младен Ивванов
Младен Ивванов каза: Евала на хората, които мислят за Пловдив, но не тези които го дърпат към средновековието, като се мъчат да спрат инвестициите и прогреса, а евала на тези дето въпреки помията която се хвърля върху им, правят нещо красиво и полезно за пловдивчани. Проекта е красив и естетически издържан. Не разбирам, за какво точно се протестира?
снимка на Катерина
Катерина каза: Тази статия цял роман. Според не е много изчерпателна и обективна. Вече започвам да си мисля, че тази група протестиращи не са от Пловдив. Ако някой е ходил там ще знае колко неподдържано и опасно място е. Смятам, че сега покрай всички тия публикации тази фирма ще поддържа тепето много добре и ще стане добре.
снимка на Величка
Величка каза: Леле и тук започнаха поръчковите "граждани" да славословят разрушенията в Пловдив!
снимка на Войвода
Войвода каза: Е"страхотна"история няма що! Ами финала!Колко гледни точки само: Гражданите"не протестиращи"-не знаели били какво точно се случва в Природната забележителност. Гражданите"протестиращи"- информираши защо протестират, но кого? Властта-бойкутирала била кръглата маса по случая и т.н. и т.н.... Каква избирателност само...! Нито ред за проверката на властта и протестеращите! Нито ред за проведената анкета! Нито ред за експертите подкрепящи проекта! Каква избирателност само...! Но какво ли се чудя? Четааа..."Край тепето шум се вдига"...
снимка на Само едно допълнение
Само едно допълнение каза: Само една бърза вметка по статията: "Така имотът остава неизползван повече от 15 години. Малкото останки от стария ресторант се превръщат в една от язвите на Пловдив. Изхвърлени спринцовки, боклуци, бездомни кучета. Хората свикват да заобикалят мястото." Съгласно закона за управление и стопанисване на паркове и защитени територии общината е задължена да ги поддържа в адекватно състояние и вид. Така че за цялото това занемаряване са виновни преди всичко те и както се убеждаваме нееднократно то е умишлено за да може по-лесно да се приеме от обществото разпродаването на общински територии като частни.
снимка на Емо
Емо каза: Оставам с впечатление, че протеста е по-скоро "КОЙ", а не "КАКВО", забелязва се леко изместване на фокуса на събитието. Поинтересувах се по темата и установих, че изпълнителя открито е канил протестиращите за да им предостави всичките документи, които ги интересуват. Отговорът на будните граждани е "цялата документация, която евентуално бихте ни предоставили, ние можем да я изискаме". Лично аз се надявам някой ден да се поразходим със синчето в реноеиран парк с удоволствие.
снимка на ТепетоНеЕчастнО
ТепетоНеЕчастнО каза: Айдеее, платените драскачи на налепиха рой коментари пак. Няма да ви стане работата, другарчета. Колкото и да сте упорити и нагли. Нищо не ви е законно, милички. Затова чупите пръстчета по клавиатурата. Ще сърбате горчива попара. сами си я надробихте. Къде в обществения парк бе? Хотелче им се приискало в обществения парк. Лощо во се пише
снимка на TепетоЕзаНасГлобитеЗаВас
TепетоЕзаНасГлобитеЗаВас каза: Законно друг път. Как може да го сравнявате с частна вила на "някоя поляна"? Толкова са ви объркани моралните представи с това производство на ментета посред нощ...и гнусните пари от това... Реноварийте бе, инвеститорчета. Никой няма против да реновирате запуснатата умишлено от общината сграда. Но защо излизате в пъти извън пределите и извозвате постоянно сиенит? Няма как да ви се размине. Пловдивчани са будни. Въпреки информационното затъмнение и платените медии.
снимка на Милена С.
Милена С. каза: Емо, надявай се да се разходиш "със синчето" в "реновиран парк". Паркът ще си остане неподдържан. Ще бъде осветена алеята до частната резиденция единствено, а тя ще бъде със специален пропусквателен режим..за "биснесмени" само. Кой ще те пусне с хлапето ти в лъскавия си частен имот?
снимка на Анонимен
Анонимен каза: Разбирам протестиращите...Разбира се, че няма да приемат поканата да видят документацията на територията на Галакси пропърти груп в техен офис. И то двама-трима граждани. Общината трябва да покаже документите, а не инвеститорите. И то на обществено достъпно място, спазвайки съответния ред за това. Освен това протестиращите инициираха кръгла маса. Защо не са участвали, щом са им толкова изрядни разрешителните?
снимка на Анонимен
Анонимен каза: Не разбирам защо се вдига толкова шум около тази тема. Никой не е протестирал срещу строежите на къщите там, а сега врявата е до небето. Според мен някой друг има интерес към обекта.
снимка на Мартински
Мартински каза: Ами нали заради това е обявено за защитена природна забележителност през 1995 бе, Аномния. Заради това, че е започнало да се урбанизира и застроява. За да се спре този процес. Айде, къщите в покрайнините на тепето край самия квартал няма кой да ги забележи. Но това е насред алеята, това е в самия парк...и е съпроводено с жестоко посегателство над природата. Къртят се тонове и се извозва, за да се продава. Къде са тръгнали през просото тия малоумници, дето само им дай да напълнят коремите...За друго не живеят.
снимка на Анонимен
Анонимен каза: Всеки има право да си изразява мнението- независимо колко абсурдно е то! Аз лично смятам, че единственият шум, който се вдига е този от протестиращите. Вдигане на врява, която не е подкрепена от никакви обективни доказателства. Аз съм за този проект, идеята е страхотна и ще допринесе за града като цяло. Силно се надявам всичко това скоро да приключи.
снимка на Анонимен
Анонимен каза: При толкова коментиране на тази тема, с видими положителни страни, вече наистина си мисля, че някой плаща на протестиращите. Вече един месец се говори за терен от 1 декар, на Марково Тепе събориха и изповзривиха всичко, не си спомням някой да е протестирал. Започвам да си мисля, че има хора, на които им харесват терени и сгради като Кино Космос.
снимка на Анонимен
Анонимен каза: Не им ли омръзна и не ходят ли на работа тези протестиращи. Да бяха протестирали когато се е продал имота през 90-те год. Сега търсят под вола теле!
снимка на Deni
Deni каза: Айде, дребни душици...Плащат ви на вас...с мръсни пари. Трябва да се научите веднъж завинаги, че не всичко се купува. Няма да ни омръзне. Под вола теле?! Един ден ще търсите вие под вола теле в съда, за да се защитите Защото закононарушението ви е очевадно. Рушенето на скалите е безугледно и безпричинно, Няма с какво да го оправдаете. Аман от вас, тъпанари! Напълнихте природата с бетон, за да си перете мръсните пари.
снимка на Анонимен
Анонимен каза: Изумена съм как се намериха отново хора да се опитват да очернят нещо хубаво, което предстои да се случи за града ни. Еее, българската злоба няма край. Все негативното се търси.....дори и да липсва....
снимка на ГРАЖДАНКА с Главно "Г"
ГРАЖДАНКА с Главно "Г" каза: Аз мисля , че този строеж ще донесе само положителни неща!! Сградата на Големия Бунарджик стои години наред в състояние, в което човек го е страх да мине от там, а още по-малко да прекара няколко часа ... или да изведем децата си на разходка...Инвеститора ще освети алеята и ще облагороди района. Не знам, къде бяха всички протестиращи когато строяха MALL Марково тепе, построено на мястото на цяло 1 тепе. В случая говорим за построяване на нова сграда на мястото на една съборетина, и то при положение, че всичко е законно според инвеститора. Български манталитет - от чиста злоба и завист, дай да търсим само негативи. Същото е като с ремонта на пловдивски улици. Сега трафика се оправи и на всички им е хубаво да карат по нови булеварди, но 3 месеца имаше какви ли не глупави приказки.
снимка на Анонимен
Анонимен каза: Гражданко, изчерпахте се вече. Едно и също нареждате. Защо се излиза извън пределите на стария ресторант????? ЗАЩО СЕ КЪРТЯТ ТОНОВЕ СИЕНИТ? КЪДЕ откарват и на кого го продават? ЗАЩО погазват така безочливо закона? Според инвеститорите може да е наред документацията, но и до ден днешен не са я показали. Има европейски институции, щом нашите тук си затварят очите, бутнат ли им рушвета.