Митинг и шествия „Да спасим гората – да спасим държавата” на 3 март в София, Пловдив и Бургас

Още четири известни лица се включват във видео послание за горите и Витоша.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” с подкрепата и на други граждани организира митинг и шествия „Да спасим гората – да спасим държавата” в София, Пловдив и Бургас на националния празник 3 март.

В София митингът е от 14 ч. до пилоните на НДК, тъй като общината отказа съгласуване на шествие.
В Пловдив сборният пункт е Военният клуб от 12,30 ч., откъдето ще тръгне шествие към Централна поща.
В Бургас шествието започва в 13 ч. от Часовника и ще стигне до Морската градина.

Междувременно политологът Евгений Дайнов, актьорът Иван Бърнев и музикантите Васил Гюров от група „Ревю” и Деси Андонова от „Phuture Shock” и “Sentimental Singers” говорят за българските гори и Природен парк Витоша в кратко клипче, което може да се види в интернет:
http://youtu.be/SfybtldB3QE

В други две клипчета вече се включиха актьорите Валери Йорданов, Филип Аврамов, Луиза Григорова и Силвия Петкова, музикантите Стоян Янкулов – Стунджи и Димитър Кърнев, писателят Калин Терзийски и ТВ водещата Ива Дойчинова. Може да гледате всичките на:
http://www.youtube.com/user/forvitosha/videos

 

Коалицията „За да остане природа в България” припомня, че предстои второ четене на поправките в Закона за горите, както и промени в още няколко закона. Ако те се приемат:
• ще може бързо и евтино да се секат държавни и частни гори, за да се правят писти и просеки за лифтове
• ще се позволят на практика голи сечи, които иначе са забранени от закона, и предполагат свлачища и наводнения
• най-уязвима ще бъде гората в защитените територии на България, които заемат само 5% от страната.
• ще има поредно доказателство, че държавата не обслужва обществения интерес, а частните икономически интереси на един и същ бизнесмен, който вече контролира 3 от 4-те големи ски зони в България – Банско, Витоша и Боровец.

Коалицията „За да остане природа в България” припомня, че поправките очевидно са диктувани от офшорната компания „Витоша ски”, чийто директор е и член на управителния съвет на „Юлен” АД - фирмата концесионер на ски зона Банско. Държавата финансира с 3,6 млн. лв. само тази година ски състезания в доказано незаконния курорт Банско, където самото Министерство на околната среда и водите обяви, че се използва с 65 % по-голяма площ от разрешеното по концесия.

Коалицията „За да остане природа в България” припомня, че държавата смята да изреже 12% от територията на световното природно наследство на ЮНЕСКО в сърцето на Национален парк Пирин само и само да разреши разширяването на ски зона Банско и строителството на нови ски зони над Добринище и в м. Кулиното над Разлог.

Коалицията „За да остане природа в България” припомня, че държавата си позволява с лека ръка да премахва неудобните служители, които спазват закона. Чрез предварително решен конкурс беше отстранен досегашният директор на Природен парк Витоша Тома Белев, защото години наред той защитава опазването на парка и следи изпълнението на плана му за управление, като не допуска неговото застрояване.

Сподели