Младежи, подкрепяни от експерти, вдъхновяват Европа да води по-устойчив начин на живот

Станаха известни имената на лекторите на конференция „Открий, за да вдъхновиш: младежта за устойчив начин на живот,” която ще се проведе в началото на април в Дънди, Шотландия.

Участниците в Discover to Inspire ще имат възможността да чуят лекции на едни от най-изявените специалисти в областта. Крайната цел е да бъдат подготвени да създат пет видео послания, с които ще покажат на общностите си, че промяната е възможна и всички ние можем да живеем по-природосъобразно, стига да следваме няколко прости съвета.

100 младежи от 10 страни са избрани за участие в събитието след успорвана конкуренция и стотици кандидати. Организаторите са се погрижили да осигурят интересна програма -  участниците ще се вдъхновят и от посещението си до екоселището Филдхорн и участието на различни политически симулации. Откривайки нови знания, те ще могат да генерират най-добрите си идеи, с които да повлияят на Европа.

Екипът зад събитието е със силно българско присъствие – 12 от двайсетте организатори са български студенти във Великобритания. Сред лекторите също има двама българи: Юлиян Попов, министър на околната среда и водите в състава на служебното 88-мо правителство на България и политически съветник за Централна и Източна Европа на Европейската климатична фондация; и Пламен Вакрилов от екипа за управление на околната среда на Siemens, Швейцария, който ще разкаже повече за значението на корпоративната отговорност.

Останалите лектори ще са не по-малко вдъхновяващи: Алистар Макинтош е шотландски писател и активист с огромен опит, няколко написани книги и лекции, изнесени по целия свят. Алисън Рийвс пък е преподавател в университета в Дънди. Научните й интереси включват преходни води и съпътстващото ги качеството на околната среда. Труди Кънинхам също работи в университета, който домакинства събитието, но като отговорник по околната среда и устойчивия начин на живот. Тя ще разкаже повече за усилията и успехите на университета при промотирането на екосъобразния начин на живот сред студентите.

Едуард Биърс от Planet Earth Institute ще обясни на участниците най-новите глобални тенденции в областта. Директорът по международни отношения на ООН асоциацията в Шотландия, Кенет Стюарт, пък ще говори за съвременните енергийни проблеми.

Елейн Навин от ECO-UNESCO ще разкаже за  усилията, които неправителственият сектор полага за по-устойчив начин на живот. А Дейв Симърс, със своите 20 години опит в социалното предприемачество, ще даде полезни съвети на участниците за това как предприемачеството и устойчивият начин на живот могат да се срещнат.

Повече от любопитно е какъв ще е резултатът от Discover to Inspire! А за да следите всички новини около Discover to Inspire, не забравяйте да харесате Facebook стрaницата, да разгледате сайта и да следите @discover_to в туитър.

Сподели