На 28 септември МОСВ отваря врати за посетители

Екоминистерството съобщи, че се присъединява към отбелязването на Международния ден на правото да знам, като обявява 28 септември 2011 г. за Ден на отворените врати за централната администрация, Изпълнителната агенция по околна среда и регионалните структури на министерството на територията на цялата страна.

Също на 28 септември Програма достъп до информация (ПДИ) ще проведе девета церемония за връчване на награди по случай Международния Ден на правото да знам Церемонията ще се проведе на 28 септември 2011 г. от 17.00 ч. в Пресклуба на БТА (София, бул. "Цариградско шосе" 49).

Наградите са за принос в областта на свободата на информация. Тази година 59 номинирани се състезават в шест категории - четири позитивни награди „Златен ключ” и две антинагради – „Катинар” и „Вързан ключ”.

12 от общо 24 регионални структури на МОСВ са номинирани от ПДИ в категорията „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани”.

Според  проучване на ПДИ, РИОСВ в Русе, Варна, Велико Търново, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Смолян, Стара Загора и Хасково са изпълнили задълженията си за активно публикуване на обществена информация и са отговорили в срок на подадените електронни заявления.

На 30 септември, в петък, WWF обявява Ден на отворените врати на международния стандарт за устойчиво управление на гори FSC от 10 до 16 ч. в офиса си в София, на ул. „Иван Вазов” 38, ет.2, ап.3-4.

Логото на FSC върху изделията от дървесина показва, че продуктът произхожда от добре управлявани гори. „По-сигурният и разрастващ се пазар на продукти с логото на FSC е пряк стимул за горските стопани да прилагат международно утвърдените стандарти за добро управление на гори”, казва Живко Богданов, координатор на програма „Гори” за България във WWF.

По време на Деня на отворените врати всеки ще може да научи подробностите за FSC в софийския офис на WWF, да види български сертифицирани продукти, да разбере кои български собственици на гори, дървопреработватели и производители работят по стандарта FSC.

Сподели