Над 100 граждански организации призоваха за увеличаване на бюджета на европейската програма “Права и ценности”

Над 100 европейски граждански организации подкрепиха отворено писмо с призив за увеличаване на бюджета на програма “Права и ценности”, който е намален в проект на бюджета на ЕС. Писмото, инициирано от Европейския граждански форум, беше изпратено до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, членовете на Европейския парламент, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и членовете на правителствата на държавите-членки на 8 юни 2020 г. БлуЛинк е сред организациите, подкрепили писмото.

На 27 май 2020 г. Европейската комисия представи стратегия за преодоляване на отрицателните ефекти от пандемията COVID-19 и подготвяне на бъдещето за следващите поколения. Беше представен и проект на 7-годишен бюджет за ЕС, който ще бъде използван като основен инструмент за постигане на целите, посочени в стратегията.

Гражданските организации, подкрепили писмото, изразиха своето разочарование от факта, че ролята на гражданското общество не е отразена адекватно в проектобюджета, което става ясно от предложение за намаляване на обема на програма “Права и ценности” с над 20%. „Призоваваме ви да увеличите значително бюджета на програмата, оптимално до нивото, изисквано от Европейския парламент, т.е. до 1,83 милиарда евро.

БлуЛинк подкрепи писмото, заедно с други български и европейски организации, сред които Институт за отворено общество - София, Български център за нестопанско право, Програма Достъп до Информация, Български хелзинкски комитет и Граждански форум ЕС-Русия.

Програмата “Права и ценности” беше предназначена да подкрепи проекти на граждански организации, които насърчават и защитават европейските ценности на демокрация, върховенство на закона и основните права, напомнят подписалите организации. „Страхуваме се, че съкращаването на средствата за гражданското общество само ще влоши социалните и политическите проблеми, пред които ще се изправи ЕС през следващите години. То ще изпрати и грешен сигнал за ангажираността на ЕС по отношение на неговите собствени ценности и правата на гражданите.”

С избухването на пандемията гражданските организации доказаха своята ефективност и ангажираност в подкрепа на обществата и на основните европейски ценности и норми. Работа им ще бъде необходима за облекчаване на трудностите, причинени от пандемията, за уязвимите социални групи, за поддържане на социално сближаване и солидарност, както и за засилване на политическата легитимност на европейския проект в годините след пандемията, посочва в писмото.

 

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели