Неправителствени организации и медии против избора на Пеевски за шеф на националната сигурност

БлуЛинк се присъедини към декларация подписана в петък, 14.06.2013 от  неправителствени организации срещу избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Декларацията, адресирана до председателя на парламента Михаил Миков и заместниците му Мая Манолова и Христо Бисеров, гласи:

Днес Народното събрание избра Делян Пеевски за Председател на Държавната агенция за национална сигурност.

Поставянето му на този пост ще задълбочи институционалната криза в страната и ще доведе до международна изолация на България.

Настойчиво призоваваме Народното събрание:
1/ Да се изчака обнародване на новия Правилник за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС), в чийто проект е предвиден текст на парламентарна процедура, която включва проверка и публично изслушване на кандидатите за висши държавни длъжности;
2/ Да приеме решение, с което отменя избора на Председател на ДАНС;
3/ Да организира нов избор на Председател на ДАНС, съгласно приетата парламентарна процедура
4/ Да гласува отново за Председател на Държавната агенция за национална сигурност.

Вярваме, че едно широко обществено обсъждане ще даде възможност на политическите представители на българския народ да преосмислят същността и последствията на днешното си решение. Ние, долуподписаните, сме убедени, че това решение е политически пагубно за живота и репутацията на българската демокрация днес и в бъдеще.

Сред подписалите са: АКСЕС, Асоциация на европейските журналисти в България, БлуЛинк, Български институт за правни инициативи, Български Хелзинкски Комитет, Българско училище за политика "Димитър Паница," Вестник "Капитал," dnevnik.bg, Институт "Отворено общество," Институт за пазарна икономика, Институт за развитие на публичната среда, Институт за регионални и международни изследвания,  Международен център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия, Програма "Достъп до информация," РискМонитор, Фондация за реформа в местното самоуправлени, Фондация С.Е.Г.А., Център за изследване на демокрацията, Център за култура и дебат "Червената къща," Център за либерални стратегии, Център за социални практики и други.

Неправителствените организации и медии, подписали протестната декларация, отказаха  да участват в срещата с премиера Пламен Орешарски днес,  оповестена чрез пресцентъра на Министерския съвет.

Сподели