Обучение за журналистки с интерес към темите за правата на жените набира участнички

Фондация „БлуЛинк“ набира участнички в обучителна лекция за журналистки. Желаещите трябва да бъдат активни или бъдещи журналистки с интерес към теми, свързани с правата и проблемите на жените. Лекцията ще се проведе на 12 октомври 2017 г. от 14 до 18 часа в зала 66 на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет, в сътрудничество с Катедра "История и теория на журналистиката".

По време на обучителната лекция ще бъдат представени професионални и етични стандарти по модела на утвърдени издания като “The Guardian” и “The New York Times”, възприети във виртуалната редакция на електронното издание за журналистика в обществен интерес „Евромегдан“. Участничките ще получат практически указания за писане на задълбочени журналистически материали в жанра “фийчър”, както и съвети за работа по събиране на информация, работа с източници и визуализиране на темата. Обучението ще проведат Велина Барова, журналист и помощник-редактор на „Евромегдан“, и д-р Павел Антонов старши експерт и управляващ редактор на фондация „БлуЛинк“.

Участничките ще имат възможност да разработват професионални журналистически материали, свързани с правата и проблемите на жените, в рамките на виртуалната редакция на BlueLink.net и да ги публикуват срещу хонорар в „Евромегдан“. В редакционната работа ще се прилагат високите етични и професионални норми и техники на The Guardian, BBC и други международни медии, които задават стандартите на съвременната журналистика.

Заинтересованите журналистки и студентки са добре дошли и на дискусия на тема „Жени и журналистика“, която ще се проведе на 12 октомври 2017 г. от 09:30 до 12:30 в зала 61 на Факултета по журналистика и масова комуникация. В рамките на дискусията действащи журналисти и експерти ще обсъдят професионалните предизвикателства, които журналистките срещат именно защото са жени – от трудностите в израстването в кариерата и неравностойното заплащане до неуважителното отношение на събеседници и тормоза в интернет.

Събитията се организират в рамките на проект "Журналистика от жените за жените", изпълняван от фондация "БлуЛинк" с подкрепата на Българския фонд за жените. Основната цел на проекта е да допринесе за преодоляване на дискриминационните стереотипи срещу жените в журналистическото съдържание и в журналистическата практика, като даде възможност на жените да разгърнат напълно своя потенциал в сферата на независимата журналистика в обществен интерес и спомогне за повишаване на професионалните качества и специализирани познания на млади и активни журналистки с интерес към темите, засягащи правата на жените и дискриминацията спрямо тях.

Заинтересованите журналистки и студентки следва да заявят желание за участие на адрес office <at> bluelink <dot> net

 

Настоящата публикация стана възможна благодарение на финансовата подкрепа на БЪЛГАРСКИ ФОНД ЗА ЖЕНИТЕ.

 

Сподели