ОЧИ - Обединение за честни избори

 Журналисти, медии, обществени лица и организации създадоха днес Обединение за честни избори (ОЧИ), като платформа за борба срещу изборните измами, купуването на гласове и контролирания вот. БлуЛинк - Мрежа за гражданско действие подкрепи съучредителите на ОЧИ -  Сдружение „Данни за добро“, Фондация „Общество.бг“ и Антикорупционният фонд (АКФ), съвместно с “Фондация за Общностно Развитие и Сътрудничество”, “Дневник”, „Медиапул“, „Стража“, “Благоевград нюз”, “За истината”, “Зов нюз” и други.

ОЧИ е отворена към работа с още организации и медии, които припознават риска от изборни измами като основен проблем за България и политическото представителство в страната.

ОЧИ ще използва данни, за да насочва вниманието на медии и доброволци към местата в страната с изборни аномалии, които са индикатор за купен вот или друг вид измами.

Обединението се създава, след като през декември 2022 г. бяха приети промени в Изборния кодекс, които връщат един от големите инструменти за потенциални изборни измами – невалидните бюлетини. През годините имаше има множество доказателства, изказвания и сигнали, че невалидните бюлетини се използват, за да заличават легитимни гласове на български граждани.

Като организация, отстояваща използването на информационните технологии за укрепване на демокрацията и гражданското общество, БлуЛинк категорично подкрепя изпозването на електронни инструменти за прозрачен и отговорен изборен процес, посочи управляващият редактор и съучредител на мрежата Павел Антонов. "Мрежата за гражданско действие BlueLink.net има десетиленен опит в тази сфера, който ще споделим с ОЧИ", допълни той.

Приоритет на ОЧИ през 2023 г. ще бъдат местните избори през есента. При евентуални предсрочни парламентарни избори, организацията също ще помага за опазването на честността на вота.

Освен, че ще анализира данни и насочва вниманието на медии и доброволци, ОЧИ ще организира и публични обучения, на които журналисти и граждански активисти ще споделят знания за различни видове манипулации на вота, опита си при отразяване на избори и др.

Работата на ОЧИ ще стъпи на анализите на секции в риск от контролиран и купен вот, публикувани през 2021 и 2022 от АКФ и „Данни за добро“, за да определи секциите, които имат нужда от най-много наблюдатели.

„Информацията, която събираме в ОЧИ, ще ни позволи да подобрим методологията ни за оценка на секции в риск, с фокус към местни избори и превенция на изборни измами. Искаме да постигнем по-добро визуално представяне и събиране на аудио-визуални материали преди и в самия изборен ден, включително и чрез отразяване в реално време от мястото на събитието“, казва Никола Тулечки, създател на „Данни за добро“.

Една от целите на ОЧИ е да поддържа висок интерес по темата за честността на вота в България извън дните непосредствено преди изборите и при приемането на поправки в Избирателния кодекс.

„Амбицията ни е Обединението за честни избори да бъде траен обществен фактор, който да допринесе за честно провеждане на изборите в България“, казва Бойко Станкушев, директор на АКФ.

  

Сподели