„Освободете Алаа!”. Отново.

Блулинк, българският член на международната Асоциация на прогресивните комуникации, APC, призовава за освобождаване на египетския активист и блогър, сътрудник на APC, Алаа Абд Ел-Фатах.

От 15 дни той е в затвор в Египет заради позицията му срещу процесите на цивилни граждани, водени във военни съдилища след падането на Хосни Мубарак.

Алаа е бил задържан след отказа му да бъде разпитан от военен съд за сблъсъците на 9 октомври в Кайро, където бяха убити няколко протестиращи. Арестуването му накара хиляди демонстранти отново да се съберат на площад Тахрир.

Ел-Фатах отдавна се обявява срещу процесите за цивилни лица във военните съдилища и открито поставя под съмнение справедливостта и ефективността им в случаите, когато военни съдят държавни служители. След падането на режима на Мубарак хиляди цивилни граждани са били съдени във военните съдилища. Критиците им твърдят, че присъдите им са несправедливи и необичайно тежки.

Временното военно правителство на Египет демонстрира непоносимост към критика и нежелание да спазва общоприети правни принципи, консатитра APC. Поредицата от произволни арести и политическата цензура насърчава появата на все по-враждебна среда за журналисти, блогъри и активисти, заявява изпълнителният директор на APC Анриет Естерхюсен. "APC подкрепя Алаа, съпругата му Манал и техните семейства, които също са подложени на натиск. Ако позицията му фокусира общественото внимание върху необходимостта военният произвол срещу цивилни да престане, усилията ни в тази посока си струват".

APC, една от първите в света прогресивни онлайн мрежи, призовава за незабавно освобождаване на Алаа Абд Ел-Faтах, и настоятелно призовава армията да се откаже от насилствената тактика и политиката на политическа цензура. Ако сегашното правителство се надява да посредничи за мирен преход към демокрация, то трябва да насърчи силната, независима съдебна власт и свободните медии, две основите на стабилната демокрация.

Блулинк не за първи път подкрепя Ел-Фатах. Той е преследван и по време на предишния режим. През 2006 г. Алаа е хвърлен в затвора заради протест в защита на независимото правораздаване. Тогава, според международната правозащитна организация Хюман Райтс Уоч, в полицейските участъци на Египет са били задържани над 100 политически затворници заради протест срещу съдебната система.

През 2006 г. БлуЛинк изпрати писмо с настояване за освобождаването на Алаа до посолството на Египет в България, с копие до министъра на външните работи, до ръководителя на Европейската комисия и до посланика на САЩ у нас.

БлуЛинк смята за недопустимо нарушаването на човешките и гражданските права, отнемането на независимата независимостта на съдебната власт, както и репресирането на свободата на словото и на събранията.

Подпишете петицията за освобождаването на Алаа и следвайте в Twitter хаштаг # freealaa.
 

Сподели