От природозащитен казус, случаят "Пирин" се превърна в правен феномен и тест за държавен приоритет

Протестен банер за Пирин на колиция "За да остане природа в България".

Национален парк "Пирин", заедно с НП "Рила" и "Централен Балкан" са трите зони в България, в които територията е с много висока степен на защита, като някои дейности, включително и спортни, са позволени, според Закона за защитените територии. Тези паркове са изключително държавна собственост.

От 1983 г. НП "Пирин" е и обект от световното природно наследство според ЮНЕСКО. В списъка на ЮНЕСКО има още само 182 природни обекта, които, според организацията, са толкова ценни за човечеството.

В Банско, Разлог и околностите им за последните десет години бяха изградени хотелски бази със стотици хиляди легла. Оказа се обаче, че инвестициите в хотели са надхвърлили в пъти капацитета на изградената ски инфраструктура. И това, въпреки незаконното навлизане, за което призна екоминистърът Нона караджова, с близо 65 хектара в територията на парк Пирин от страна на "Юлен АД", концесионера на ски-зона "Банско".

Според министъра, подкрепен от свои колеги и от министър-председателя Бойко Борисов, незаконното строителство извън концесията трябва да се легализира със законодателна промяна, за да продължи да работи ски-зона "Банско". Това екстравагантно тълкуване преля за пореден път чашата на търпението на природозащитниците и в серия съобщения до медиите те представиха редица тълкувания на закона и предложения за легално действие по случая. Засега реакцията им не намира отклик в отговорните институции.

Тук, с таг "законът за Пирин", ще следим развитието по случая. 

Тагове могат да слагат регистрираните потребители в полето за свободно тагване под категориите във формата за публикуване. Регистрирайте се и за да публикувате вашите вести и коментари за Пирин.

Сподели