Първа копка за магистрално източване на средства в Кресна

Коалициите от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ и „Да спасим Кресненски пролом" остро възразяват срещу първата копка за откриване на строителните дейности на пътна връзка на АМ Струма през Кресненското дефиле.

Природозащитниците настояват за незабавно спиране на строителните дейности, доколкото проектът не отговаря на условията за пътна безопасност. С проекта се цели разделяне на двете посоки на движение на автомагистралата по различни трасета, като съществуващият път се превърне в еднопосочна скоростна отсечка в посока юг. А другата отсечка посока север бъде изнесена извън дефилето. Природозащитниците припомнят, че вариантът, в който ще се изпълни строителството, е подкрепен от служебното правителство, както и от предходните правителства на ГЕРБ. За него липсват задължителните екологични процедури по реда на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие и няма Оценка за въздействие върху околната среда. Освен това срещу строителството има отрицателни становища на Европейската комисия и протести на местните жители.

В същото време в пълно медийно затъмнение служебното правителство на Президента Румен Радев тайно е подписало договори за строителството на 6 април 2023 г за изграждане на 27 км път източно от Кресненското дефиле за 1.2 млрд. лв. А на 05.05.2023 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството под ръководството на министър Иван Шишков погази обществения интерес и издаде разрешително с предварително изпълнение за строеж на кръгово, от което започва магистралата през Кресненския пролом, с три дни срок за обжалване - а и трите дни съвпадаха с празничната почивка.
С реализацията на строителството по този начин неминуемо ще бъдат наложени сериозни санкции на България от Европа.

След като през 2019 г. Европейската комисия отхвърли проекта за магистрала Струма за неспазване на Европейското екологично законодателство и поиска нова екологична оценка, правителството на Бойко Борисов каза, че ще довърши отсечката с пари от националния бюджет. Това е пореден пример за провала в опазването на българската природа, доказателство за което е започналото срещу България дело пред Съда на Европейския съюз, поради липса на специфични цели изобщо за цялата мрежа Натура 2000, от които част е и Кресненското дефиле.

Край мястото на "първата копка" протестираха местни хора и природозащитници. Те определиха предстоящото строителство като престъпно и предупредиха, че то противоречи на европейските и българските закони.

 

 

 

По-късно авторът на видеозаписите от протеста Доц. д-р Стоян Бешков, Зам. директор на Природонаучния институт с музей към БАН бе арестуван за кратко заедно с други участници. Насрочени са дела срещу тях за утре.

Шизофренни действия

Природозащитникът и лесовъд Тома Белев, дългогодишен председател на Асоциация за парковете в България  и бивш Заместник министър на Околната среда и водите през 2021 - 2022 г., определи действията на на АПИ и МРРБ като "шизофренни". Ето пълният му коментар във Фейсбук:

Агенция пътна инфраструктура и МРРБ са за закриване заради шизофренични действия.
На 6 април АПИ сключва договори със строители за 1,1 млрд. лева за главен път в района на Кресненското дефиле, който нарича магистрала, без действащо решение по ОВОС.
На 7 април АПИ внася в МОСВ проект за оптимизация на трасето от 24,5 километра дължина в който се предвижда изместване и разширяване на трасето от договорите от предишния ден в 73% от дължината или 18 километра.
На 24 април АПИ сключва анекс с изпълнителите да не почват строителство докато няма решение по ОВОС за новия проект и докато няма осигурено финансиране за него.
На 5 май МРРБ издава разрешение за строеж без да са налични нито решение по ОВОС, нито финансиране.
Днес 16 май строителството е започнало.
Убеден съм, че в ЕС няма друга държава като нашата с толкова пробити и корумпирани служби.

Белев сподели и следното факсимиле от инструкция, подписана от министъра на околната среда и водите преди година. По това време постът заемаше Борислав Сандов.

За Кресненското дефиле

Спасяването на Кресненския пролом е почти 20-годишна кауза, в която има поредица от обрати и паралелни сценарии. 11-километровото дефиле е важен миграционен път за мечки, вълци и чакали, с топъл микроклимат, който свързва южните Балканите със северното Средиземноморие. Срещат се общо 3500 вида флора и фауна, включително много змии, костенурки и прилепи, които не се срещат никъде другаде в Европа. Например само пеперудите на квадратен километър са 122 вида.

За местните хора проектът ще доведе до още по-голямо опустяване на селата, защото ще унищожи малките бизнеси, възможностите за екстремни спортове, а високоскоростният път ще прекъсне връзката с нивите и лозята и ще ги накара да заобикалят много.

Сподели