Пазете се от спекулативни такси за извънредна оценка на риска на работното място

Допълнителни карти за оценка на риска от COVID-19 на работното място са задъллжителни, но заплащането им е доброволно и може да се изготвят лесно и без Служба по трудова медицина, стана ясно днес слeд наше запитване до Инспекция по труда.

Проверката е в отговор на съобщения, получени днес, с които служба за трудова медицина информира  за изготвени нови карти за оценка на риска:за работа от разстояние (home office); и за риск от корона вирус.

Като се позовава на указания на Инспекцията по труда, службата за трудова медицина уточнява: "Ако нямате работа от вкъщи, оценката на риска трябва да се допълни само с една карта-риск от корона вирус. Картите за оценка на риска не са на служител, а на дружество, без диференциация по офиси. В този случай не се налага посещение на място."

За услугата се иска заплащане на сума от 25 лв. без ДДС за обикновена поръчка, в срок от 20 работни дни, или 40 лв. без ДДС. - за спешна поръчка в рамките на 3 работни дни от получаване на плащането. За повече убедителност съобщението съдържа линк към сайта на Инспекция по труда .

От пресслужбата на ведомството уточниха, че действително има законово изискване за актуализиране на оценката на риска при извънредни ситуации. То обаче не е ново и би следвало да е част от стандартните договори на организациите и фирмите със служби за трудова медицина. В случай че не са, оценката може да се изготви лесно и от самите организации, без да се налага да доплащат. В намират готови за попълване карти за целта, увериха от Инспекция по труда.

Такава готова попълнена карта, която може да послужи за модел на желаещите да изпълнят законовото изискване, се намира на сайта на Асоциацията на индустриалния капитал, която обаче в момента изглежда е офлайн.

Тези уточнения обаче по никакъв начин не фигурират в оригиналната комуникация от службите за трудова медицина, с която разполага БлуЛинк. Служител на пресцентъра на инспекцията опита на определени фирми за трудова медицина да спечелят допълнителни доходи в трудната ситуация.

От инспекцията препоръчаха организациите и фирмите да прегледат внимателно формулировките на догороворите си тези служби и да се погрижат изънредните оценки да бъдат включени като част от стандартната услуга при преподписването им.

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели