Петиция: добивни корпорации, деинвестирайте от Русия!

Следната петиция разпространи Tilt - гражданско движение на Европейските зелени за зелена и справедлива Европа. Текстът на петицията гласи:

Европейските правителства осъждат руската война в Украйна и приемат икономически санкции. Един важен сектор все още е до голяма степен недокоснат: нефтът и газът.
За да разберем защо този сектор е толкова важен, нека помислим, че през 2020 г. продажбите на руски газ за Европа са генерирали 35 милиарда евро. В същото време годишните военни разходи на Русия възлизат на 55 милиарда евро.

Износът на изкопаеми горива и военните способности на Русия са тясно свързани.

Още преди нахлуването в Украйна, директорът на Международната енергийна агенция Фатих Бирол заяви, че Русия организира газовата криза в Европа. Тъй като повече от една трета от газа, който в момента се консумира в Европа, идва от Русия, енергийната зависимост е заплаха за нашата сигурност. Това не само води до покачване на сметките ни за енергия – това ни пречи да намалим потока от пари, който захранва военната машина на Путин.
Европейски корпорации, като Shell и BP от Обединеното кралство, TotalEnergies и Engie от Франция, Uniper и BASF от Германия, ENI от Италия, Equinor от Норвегия, OMV от Австрия, Fortum от Финландия и други са дълбоко ангажирани в руския енергиен пазар. Те притежават акции на нефтени и газови компании, нефтени и газови находища, инфраструктура и инвестират в различни проекти за изкопаеми горива.
Тези инвестиции превърнаха Европа в заложник на руския енергиен изнудване.
По-спешно от всякога е да станем независими и устойчиви, когато става въпрос за енергия. Неотдавнашните съобщения на някои корпорации да се оттеглят от руския пазар на изкопаеми суровини са положително развитие и трябва да продължим да създаваме натиск от гражданите, за да гарантираме, че те ще продължат. Ето защо ние изискваме гореспоменатите корпорации да:

  1. откажат от руските петролни и газови компании, да продадат акциите си, да напуснат своите бордове, да се откажат от съществуващи и нови тръбопроводи, проучвания на изкопаеми горива и всякакви други съвместни предприятия за изкопаеми горива,
  2. инвестират тези пари във възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност в Европа


Подпишете петицията тук

За Tilt

Tilt е гражданско движение, което изисква Европейският съюз да работи за всички нас – не само за малцина привилегировани. Заедно правим истинска промяна и спешно настояваме за по-справедлива, по-зелена Европа. И с нарастването на крайната десница, отрицателите на климата в Европейския парламент и големите корпорации с повече власт от всяко правителство – не можем да си позволим да губим време.

Какво е Tilt?

В цяла Европа има милиони хора като нас. Хора, които виждат тези неотложни проблеми, пред които сме изправени, и които искат да направят нещо по въпроса. Хора, които виждат, че крайната десница печели позиции в държава след държава. Хора, които знаят, че климатът не се интересува от границите. Хората, които виждат корпорации, които са станали твърде мощни. И хора, които искат да направят нещо по въпроса.

И заедно имаме нещо, което богатите и могъщите никога няма да имат. Нещо много по-мощно. Имаме ви – и много други като вас. Tilt е мястото, където се събираме, за да направим промяната.

Tilt се фокусира само върху най-належащите проблеми и само там, където можем да създадем реална промяна. Големи решения, които влияят на вас и милиони други европейци, се вземат всеки ден от Европейския съюз. И много от големите предизвикателства, пред които сме изправени – като изменението на климата – не спират до национална граница.

Заедно можем да направим истинска промяна. Заедно можем да върнем света на мястото си.

Tilt и Eвропейските зелени

Общността Tilt е основана от европейските зелени – и нашият достъп до експерти по зелената политика и членове на Европейския парламент ни прави уникални. Обединявайки хиляди граждани с този опит, ние гарантираме, че разполагаме както с властта на хората, така и с дълбоките познания, за да направим реална промяна. Заедно можем да погледнем зад завесата на ЕС – като се уверим, че винаги се фокусираме там, където можем да окажем най-голямо въздействие, и винаги го правим от значение. Не можем да си позволим да губим време и не можем да си позволим да губим – съчетаването на силата на хората и дълбоките вътрешни познания означава, че винаги можем да го накараме да се брои.

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели