Петиция срещу споразуменията за извънсъдебни арбитражи с мултинационални корпорации


Преди три тодини масова съпротива спря TTIP, търговското споразумение между ЕС и САЩ. Кампанията събра 3.3 милиона подписа, стотици хиляди протестираха по улиците на Европа и България. Днес гражданското общество отново е на крак в защита на върховенството на закона и правата на гражданите - този път срещу ISDS, една от най-опасните съставки на TTIP. ISDS означава ‘Investor-State-Dispute-Settlement’ - извънсъдебно уреждане на диспути между инвеститор и държава. Представлява непрозрачна паралелна система на правосъдие, обслужваща само големите корпорации. С нейна помощ те могат да съдят държавите и да избягват нови правила, предназначени да защищят хората и природата. Разбира се правата на хората не получават никаква защита.

Някои случаи на приложение на ISDS са добре известни. Например искът на Vattenfall за 5 милиарда Евро компенсация с обществени пари заради отказа на Германия от ядрена енергия. Но много други скандални случаи остават неизвестни за широката общественост. А правителствата продължават да подписват нови договори, които поставят големите корпорации над законите.

Настоящата петиция има за цел да спре това. Подпишете петицията тук!

Тази седмица корпорациите е събират в Давос на Световния икономически форум, където могат да похапват и разговарят със световните лидери при закрити врати. Сред тях са Chevron, която съди Еквадор за да не чисти петролното замърсяване, причинила по Амазонка и да не изплаща компенсации на жертвите му. Cargill, която съди Мексико, след като правителството наложи данък върху захарта за да се пребори с кризата на затлъстявнето. И Dow Chemical, която съди Канада заради забраната на опасни пестициди. По същия начин, както Росатом осъди България да изплати стар ненужен ядрен реактор, заради удобно положен подпис от държавен чиновник въпреки решението на правителството му. ISDS развързва още повече ръцете на корумпираните политици и корпорациите да източват обществените ресурси, в ущърб на хората и природата.

Днес активистите от кампанията “Права за хората, правила за корпорациите" развалиха купона в Давос. Облечени като вълци, те разкриха, че над 40 компании, представени на форума, са използвали ISDS за да съдят правителства и да извлекат от тях едри суми пари на данъкоплатците. Някои от същите корпорации са уличени в нарушения на човешките права, но нито хората, нито природата могат да им се противопоставят. Време е тази несправедливост да спре!

Изискваме от ЕС и страните членки да подкрепят стриктна глобална система, която може да наказва мултинационалните компании за техните престъпления. Отстояваме правата на хората и нови правила за корпорациите!  ISDS трябва да бъдат спряни! И 2019та е годината за да се случи това.

Моля, присъедените се към това ново движение и подпишете петицията днес!

PS: Страни-членки на ЕС току що решиха да прекратят всички ISDS договори помежду си. Това е много важна първа стъпка, за която движението срещу TTIP спомогна. Нека повишим натиска за да бъдат отменени всички ISDS договори и да не се подписват нови!

Stop TTIP team

Сподели