Под око: нарушения срещу печата и медиите по време на пандемията

Европейският център за свобода на печата и медиите (ECPMF) проследява нарушения по време на кризата с COVID-19 чрез специализираната си страница Corona Watch. Организацията призовава активни граждани да регистрират всички нарушения, свързани с пандемията.

"По време на пандемията с коронавирус журналисти и представители на медиите са изправени пред допълнителни ограничения да вършат работата си. Някои от тях са необходими за опазване на здравето им и ограничаване на разпространението на заразата. Но някои от мерките, предприети в Европа, представляват риск за медийната свобода, и дори за самата демокрация", се пояснява в специализираната страница.

Всеки може да я използва, за да регистрира нарушения като физическо или вербално насилие в реалния живот, както и онлайн. Нови закони и регулации, свързани с извънредно положение, могат да се превърнат в инструменти за цензура, а съществуващото законодателство може да се използва за спиране на достъпа до информация или за обвинения, че медиите "всяват паника".

Европейският център за свобода на печата и медиите подчертава, че всеки може конфиденциално да подава сигнали чрез платформата, като информацията ще бъде проверена от експерти и публикувана.

 

Още нещо важно

БлуЛинк е партньор на ECPMF.

За усилията на фондация БлуЛинк в подкрепа на качествената и етична журналистика в обществен интерес можете да научите тук.

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели