Подобрява се състоянието на ранените в Кресна природозащитници

Надежда за подобрение

Има подобрение в състоянието на ранeните вчера природозащитници Андрей Ковачев и Боян Петров. Според сведения, публикувани от природозащитници в социалните мрежи, паметта на Ковачев започва да се възстановява. Петров има политравма, като водещи са гръдната и черепно-мозъчната травма, но вече е изваден от медикаментозна кома и диша самостоятелно, според "24 Часа".  Добрата новина е, че хематомът намалява и че белодробната травма не е толкова тежка, колкото са се опасявали специалистите, споделиха близки на двамата във Фейсбук. Двамата бяха прегазени в Кресненския пролом вчера, докато брояха прегазените животни по трасето, което правителството и строителните компании предвиждат за АМ „Струма”. Природозащитниците бяха откарани в реанимацията на благоевградската болница в тежко състояние, но без опасност за живота, а след това прехвърлени  във ВМА-София. Андрей Ковачев е имал мозъчен оток, а Боян Петров - фрактури на ребрата и черепа.

Прокуратурата в Благоевград е повдигнала обвинение днес следобед 27-годишната румънка, която блъсна с колата си и рани тежко алпиниста Боян Петров и еколога Андрей Ковачев, съобщи БТА. Според държавното обвинение тя е виновна за пътния инцидент, станал във вторник към 11.15 часа между Симитли и Кресна на главен път Е-79. Водачката на лекия автомобил "Ауди" не е контролирала непрекъснато управлението на моторното превозно средство и се движела с несъобразена скорост, информира "Дневник".

Солидарност и подкрепа

Катастофата предизвика шок и солидарност в социалните мрежи, далеч извън природозащитните среди. Премиерът Бойко Борисов информира медиите, че по сигнал на министъра на околната среда Ивелина Василева лично се е ангажирал със случая и се надява на скорошно възстановяване на двамата природозащитници. Надяваме се, че двамата ще се възстановят напълно и ще продължат благородната си дейност, написа във Фейсбук зеленият политик Борислав Сандов, член на НС на Зелените и председател на балканските Зелени.

Стоян Бешков, експерт по лепидоптерология към БАН, публикува горната снимка от Креснеския проход във Феисбук и написа в профила си:

Съни (Боян Петров) и Ендрю са ЖИВИ!!! Не ги отписвайте, живи са и ще се върнат при нас, молим се само да няма неприятни последици. Лошото в случая е, че са временно извън играта, но ще се върнат - природозащитата и алпинизма имат нужда от тях! Боян е най-добрия алпинист в момента в света и най-добрия наш алпинист за всички времена! Ендрю е един от най-знаещите природозащитното законодателство, нормативи и защитини територии. Надявам се, инцидента с тях да не е умишлен, но се прокрадват и такива съмнения.

Една седмица преди катастрофата бях с тях на същото място в Кресненския пролом. Целта беше, да се предложат мерки за намаляване на въздействието на трафика върху фауната, при условие, че сегашниат път стане част от магистралата в една посока. С нас имеше представител на МОСВ и НАПИ. За мен единствените приложими мерки, извън пожеланията беше, трафика да се изкара изцяло извън пролома. Отказах да участвам в следващи проучвания и предлагане на мерки вътре в пролома. Затова и не отидох с тях в деня на инцидента. Но усетих тътена на тежките камиони и въздушните течения от тях и шума от профучаващите с бясна скорост коли и на мометни ме беше шубе да се движа по тесният банкет. Пиша последното да вметна, че риска беше много голям и случилото се беше презвидимо...

Трафикът в Кресненският пролом е УБИЙСТВЕН, дори и да остане в една посока е прекалено натоварено, има дни и часове, когато е само или на 90 % в едната посока. Какво още трябва да стане, за да се проумее това? 17 години говорим и се борим трафика да е извън пролома и тъкмо мислим, че сме постигнали някакъв напредък и нещата се върнат в начална изходна точка...Нека да съм лош пророк, но само през 6-7-те години, докато се строи алтернативата извън пролома, независимо в една или в две посоки, трафика ще остане изцяло в пролома и ще има десетки жертви - не е черногледство, а ретроспективен ситуационен анализ. И да не забравяме срутищата, свлачищата и преижданията на Струма, които са чести явления...

Съни и Ендрю са ЖИВИ, с тях сме и се молим за бързо възстановяване и то на 100%!

"Лошото е, че АПИ и МОСВ се държат все едно нямат нищо общо със случая. лошото е, че докато държавата проектира и препроектира, и препроектира, има много пострадали и загинали в дефилето. лошото е, че може би и този финансов период няма да се промени нищо в Кресненското дефиле, независимо, че от години има проект и осигурено финансиране," коментира в мрежата и лесовъдът Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България и бивш дългогодишен директор на Природен парк "Витоша".

Хищническо отразяване

Действията на представителите на медиите веднага след инцидента предизвикаха отвращение в мрежата. На видеоклип, разпространен след инцидента, се виждаше фотограф, надвесен с камера над една от повалените край пътя в безпомощно състояние жертви. Кореспондентката на Нова телевизия Екатерина Николова, пък бе уличена в безогледно сензационно преследване на новина от борещите се за живота си еколози. "Какво си спомняте?", питаше в захлас тя очевидно тежко ранения еколог Андрей Ковачев, който парамедиците отнасяха в болницата", информира Михаил Кръстев в NBox. "Да навираш микрофона си в лицето на обездвижен човек, привързан на носилка и със счупени ребра и мозъчен оток е ново дъно в българската журналистика. Да не го махаш въпреки нечленоразделната му реч, че не си спомня нищо, е прийом, жесток дори за стаите за мъчения на ЦРУ. За решението на редакторите да излъчат абсурдните кадри коментар не може да има," коментира той. В миналото Ковачев често е попадал под ударите на безскрупулна псевдожурналистика заради принципните си природозащитни позиции и откритата критика срещу могъщи медийни рекламодатели, чийто бизнес руши околната среда.

Сензациите и скандалите може и да продават медиите, но от това губят и зрители, и обществото като цяло, защото се губи човешкото, коментира  Борислав Сандов,. "Недопустимо и извън всякакви журналистически стандарти и етика е това да навираш микрофон пред тежко пострадал преди минути човек. Сензациите и скандалите може и да продават медиите, но от това губят и зрители, и обществото като цяло, защото се губи човешкото", написа той във Фейсбук.

Сподели