Покривът на свободата на словото в Унгария гори - ЕС трябва да гаси веднага!

Партньорите по бързо реагиране за свободата на медиите (MFRR) предупреждават, че ако ЕС не предприеме спешни строги мерки, посегателствата над свободата на словото и медиите в Унгария могат да се прехвърлят в други страни-членки. Безпокойството им е предизвикано от последните атаки за свобода на медиите в Унгария, непосредствено след като премиерът на страната Виктор Орбан почти осуети обвързването на европейското финансиране с върховенството на свободата и демокрацията.

 

MFRR изпрати вчера открито писмо по проблема до Урсула фон дер Лайен, Председател на Европейската комисия, Чарлз Мишел, председател на Европейския съвет и Хайко Маас, Федерален Външен министър от страна на Председателството на Германия на Съвета на ЕС, което поместихме на български в БлуЛинк. Писмото е подписано от авторитетните организации Европейски център за свобода на печата и медиите (ECPMF), Член 19, Европейска федерация на журналистите (EFJ), Свободна преса без ограничения (FPU), Международен институт за пресата (IPI) и Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT). Фондация "БлуЛинк" е член на базираната в Лайпциг ECPMF.

 

В писмото се посочва, Унгария се превръща в лош модел за подражание в ограничаването на свободата на словото, и унгарската медийна среда може да представлява висок риск за плурализма на медиите в цяла Европа. Ето защо авторите настояват европейските лидери да осигурят въвеждане на ефективен и солиден механизъм на обусловеност, който да гарантира, че цялото финансиране от ЕС е обвързано със защитата и спазването на принципите на правовата държава в Европа.

 

На риск изложено ни повече или по-малко от европейската демокрация и върховенство на закона, заявяват подписалите писмото. Според тях случващото се в Унгария изпраща много тревожен сигнал към останалата част от Европа, само няколко дни след срещата на върха на ЕС, където разпределението на средствата на ЕС беше съвсем неясно условно обвързано с спазването на държавите-членки със стандартите и ангажиментите на правовата държава - отчасти в резултат на съпротивата на унгарския премиер Виктор Орбан.

 

Съвпадението на двете събития - честването от Орбан на неговата „победа“ за отслабване на механизма на върховенството на закона от страна на Съвета и уволненията и оставките в най-големите независими новинарски сайтове в страната - създава "момент на тревожна символика", се казва в писмото. Крайно време е ЕС да предприеме действия, тъй като основните права и свободата на медиите вече не са гарантирани в Унгария, заявяват те.

 

Писмото е предизвикано от тревожната последователност на събития, засягащи свободата на медиите в Унгария през последните дни. На 22 юли 2020 г. главният редактор на Index.hu Соболч Дул бе уволнен от ръководителя на фондацията, управляваща Index.hu. Същоият отказа да възстанови Дул, въпреки искане за това от редакцията на сайта. В петък тримата водещи редактори на изданието подадоха оставка в отговор на това действие, което те възприеха като пресичането на червена линия. Последваха оставки на повече от 70 журналисти, работещи за портала, в знак на протест срещу това, което определиха като  „края на една ера“. В отговор хиляди протестиращи тръгна към резиденцията на премиера Виктор Орбан, за да предявят безпокойството си от заплахите, изнудването, принудата и упражняването на натиск върху медиите. В отговор хиляди протестиращи тръгна към резиденцията на премиера Виктор Орбан, недоволни от заплахите, изнудването, принудата и упражняването на натиск върху медиите.

 

Index.hu бе най-големият и най-четеният независим новинарски сайт в страната през последните 20 години. Той е собственост на фондация[1] с мандат да защитава неговата независимост. Въпреки това, през юни 2020 г., нюзрумът на Index предупреди, че независимостта му е „в опасност“ (с помощта на обществен барометър, предназначен да проследява подобни заплахи) и цитира „външен натиск, който вещае края на нашата редакция, както я познаваме“. Преди това, Миклош Васили, про-орбанов бизнесмен, който изигра ключова роля в проправителственото поглъщане на други медии в Унгария, най-вече Ориго, бе придобил 50% дял в Indamedia, компанията, която контролира рекламата и приходите на Index.

"Приветстваме протестиращите, които излязоха на улиците в Унгария след събитията на 24 юли, призовавайки свободата на печата да бъде защитена и за солидарност с всички служители на Index.hu", гласи отвореното писмо. Писмото припомня, че от 2010 г., когато Виктор Орбан дойде на власт, властите в Унгария  систематично демонтират медийната независимост, свобода и плурализъм. Повечето медии в Унгария вече са пряко или косвено контролирани от правителството, докато останалите независими медии са изложени на огромен финансов натиск, дискриминация в достъпа до информация и кампании за очерняне, които имат за цел да подкопаят легитимността им. И ситуацията става само по-отчайваща. Последния мониторинг на плурализъм на медиите (MPM2020) твърди, че, европейските фондове постоянно се използват за финансиране на проправителствени медии и разпространение на послания на ЕС.

Пълен текст на откритото писмо на английски може да видите тук.    

 

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели