Позиция на президента Румен Радев срещу езика на омразата изисква гражданска петиция

Гражданска петиция призовава за ясна и открита позиция на президента Румен Радев срещу езика на омразата. Петицията, организирана от Ружа Смилова и Емилия Славова чрез елетронната платформа peticiq.com, се обявява срещу нагнетяването на страх в обществото ни с користни предизборни цели.

"Настояваме Президентът Румен Радев  да използва своя и на президентската институция авторитет, за да призове политическите партии и коалиции да не ползват език на омразата  и да се въздържат от нагнетяване на напрежение и страх в обществото ни по време на предизборната кампания", се казва в гражданския призив. Президентът има отговорност да бъде гарант за чиста предизборна кампания, която да утвърждава демократичните и хуманни традиции в обществото, пишат още организаторите.

Десетки души са подписали призива към президента, обявявайки се против омразата. Гражданската петиция подкрепи и д-р Павел Антонов, управляващ редактор на BlueLink.net и електронното издание за журналистика в обществен интерес Евромегдан.бг. "Десетилетия наред политиците във властта толерират и експлоатират омразата. Това е безотговорна игра с огъня, изгорил Европа до черно преди 80 години, и очаквам президентът на демократична Европейска България да демонстрира държавническа твърдост срещу нея", заяви Антонов. 

"Езикът на омразата има разрушителен ефект - не само спрямо този, към когото е насочен, но и спрямо този, който го използва; не само спрямо отделни индивиди или групи, но и спрямо обществото ни като цяло", пише Цветомира Пашова в коментар към петицията. 

Сподели