Премиера на научнопопулярния филм за дивите птици в България - Те отлитат

 На 23 април 2013 г. (вторник) от 17,30 ч. в Дома на киното (София, ул. Екзарх Йосиф 37) ще се състои официалната премиера на „Те отлитат“ – научнопопулярен филм за дивите птици в България,  създаден от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Моно Колектив, с подкрепата на Фондация „Америка за България“.

В 40-минутен, спиращ дъха разказ от пет части са представени редките и застрашени от изчезване червуногуши гъски, египетски лешояд, царски орел, белоопашат мишелов, къдроглав пеликан. Идеята за създаване на филм, който с красивите си кадри и интересни истории да предизвика желание за опознаване и опазване на дивите птици, е на БДЗП. Режисьор на филма е Симеон Цончев от Моно Колектив.

„С желанието да направим бърдуочингът (наблюдение на птици, б.а.) по-популярен в България, започнахме работата по филма с много ентусиазъм. Културното богатство е сравнително по-добре познато, но много хора не предполагат какво още могат да открият, търсейки приключения. Това е крилатото богатство на България – второто по многообразие в Европа с над 400 вида птици“, каза Нада Тошева, изпълнителен директор на Българското дружество за защита на птиците.

Филмът ни отвежда на кратко, но вълнуващо пътешествие в изумителния свят на птиците от нашия край на континента. Някъде там, в скованите от студ и лед Тюленово и Дуранкулак червеногуши гъски водят неспирна борба за живот. Над чудноватите силуети на Белоградчишките скали белоопашати мишелови защитават зорко владенията си. В дебрите на Родопите все още скитат египетски лешояди, едни от най-интелигентните птици в света. Около каньона на река Арда и по скалите на застинали вулкани се боричкат тромави белоглави лешояди. Над обвитите в мистерия каменни долмени в Сакар планина се реят последните двойки величествени царски орли... Край Бургас любимите на всички ни бели щъркели разкриват хитрия си нрав, ята пеликани се носят като безмоторни самолети над панелните блокове, а женските дъждосвирци живеят в блаженство, обгрижвани от тънкоклюни обожатели сред топлите води на морските лагуни.

„Включих се в проекта с огромно удоволствие и заснех „Те отлитат”, защото исках всички да научат, че птиците са симпатични същества и по много неща приличат на нас, хората. България е облагодетелствана – тук все още живеят невероятно много диви птици! Убеден съм, че трябва да съхраним това съкровище. За съжаление днес крехките обитатели на небесата са подложени на безпощадното човешко въздействие – видях как навсякъде се сече безнаказано; как се ловува без капка съзнание; как с лека ръка се унищожават уникални
местообитания... Ще дойде момент, в който птиците ще отлетят. А дали ще се завърнат?” каза Симеон Цончев, режисьор на филма.

Филмът “Те отлитат” е заснет в рамките на проект “Вижте за първи път: Летящото богатство на България”, финансиран от фондация „Америка за България“. Амбициозната цел на проекта е да популяризира България като дестинация за приородосъобразен туризъм и важен орнитологичен център, като постави акцент на възможностите за наблюдение на птици в националната политика при представяне на туристическите възможности на страната ни, като в същото време повиши интереса към птиците и желанието за опазване на техните местообитания сред широката публика.
 

Сподели