Превод на анализ на изборите в България 2013 в унгарското издание Index.hu

Превод на статията "Patthelyzet lehet a bolgár választások után"

Възможна патова ситуация след изборите в България
Автори: Гергей Нилаш, Адам Коложи
13 май 2013, понеделник 12:01

Превод на унгарският текст: Христина Недялкова
Бележка на преводача: Представям превод на анализ излязъл ден след след изборите на 12 май, в най-четеното интернет издание на Унгария Index.hu, в което досега не е имало подробни политически обзори за България. (Предполага се, че изданието има над един милион читатели дневно)
Интернет адрес към оригиналният текст:

http://index.hu/kulfold/2013/05/13/patthelyzet_lehet_a_bolgar_valasztasok_utan/?token=9bb4096e27b497f859acdccf0ff192d4


Вместо с убедителна победа дясно-центристката партия на някогашният каратист Бойко Борисов  - Граждани за Европейско Развитие (ГЕРБ) -  поведе само със скромно предимство изпреварвайки едва с 4%  воденото от българската социалистическа партия (БСП) партийно сдружение Коалиция за България . Поради това е вероятно, след неделните избори скоро пак да извикат пред урните избирателите на седем и половина милионната държава.

При 69 процента анализирани бюлетини ГЕРБ получава 31,3  докато БСП 27,3 процента. Представляващото интересите на  турското малцинство либерално Движение за Права и Свободи (ДПС) получи 9,1 процента, националистическата Атака 7,6. По всичко личи, че друга партия не е прескочила 4 процентният праг за влизане в парламента.
Пълният анализ на резултатите се очаква по-късно, а точното разпределение на мандатите се очаква до ден-два. По предварителни изчисления ГЕРБ на Борисов може да разчита на около 97 места, а социалистите на 83. Коалиция между двете най-големи партии на практика е невъзможна (изключена). ГЕРБ и националистическата Атака с нейните 20-30 народни представители биха постигнали скромно мнозинство, но още призори председателят на Атака отхвърли в пресконференция този сценарий и дори спомена възможността за нови избори.
Завършилите на второ място социалисти празнуват победа. Според тях ГЕРБ е бил решително отхвърлен от гласоподавателите. Председателят на партията, Сергей Станишев, предвижда експертно правителство, за чиято подкрепа той би влязъл в преговори с всяка парламентарно представена партия освен ГЕРБ, включително и със считащите се взаимно за врагове Атака и ДПС. Без Атака е вероятно социалистите и турците да не могат да сформират мнозинство в 240-членният парламент.

В същото време пировата победа на ГЕРБ, не е с толкова нисък резултат. Особено като се вземе под внимание, че гневът на народа изгони Борисов през февруари, след като избухна цяла поредица от протести в България, заради повишените в някои случаи със 50-100% цени на енергията, които населението вече не можеше да си позволи със заплатите си съответстващи на 350-500 евро.

“Според мен предимството на ГЕРБ се обяснява може би най-вече с прекомерното присъствие на управляващата партия  в медиите“ - каза за Index Христина Недялкова. Според младият политолог, кандидат в цветовете на Зелените, другата причина е повсеместното отричане  на партиите, заради което нито една опозиционна сила не е могла да се възползва от общонародното недоволство.

 

Българската LMP * срещу тайните споразумения
(*Lehet Más a Politika – „има различна политика“ -унгарските зелени)


„И в крайна сметка това не беше благоприятно и за нашата сформирана през 2008 г. партия, напразно повтаряхме, че политическият обществен живот трябва да се поднови с  нови морални устои, с нови лица“ – признава Недялкова, която въпреки всичко се надяваше, че формацията на Зелените, които нямат думичката „партия“ в името си, ще могат да достигнат 4%-та парламентарна бариера.

Училата по-рано в Унгария Недялкова сравнява партията си с LMP, която също произлиза от неправителствените граждански организации. Счита за паралел и това, че и Зелените не искат да сключват коалиция нито с десните нито с левите сили. „Искаме само да коригираме политическите процеси. Бихме подкрепили дадени проекти, но прозрачно със сключен за случая договор с правителството“. Така тя си представя на практика принципът на различната политика, намеквайки, че може би опозиционните сили и ГЕРБ сключвали помежду си тайни споразумения на принципа на взаимната изгода. Та нали управляващата партия имаше само 117 представители в 240 членният парламент, докато извън опозиционните фракции в него влизаха още 24 независими депутати.

 

Правителството може да намали сметките за ток


В последно време Борисов с добро чувство за такт започна промени в лява посока, обещавайки повече работни места и по-високи заплати. По време на управлението си планираше да вземе енергийните компании обратно в държавни ръце, но виждайки съпротивата на чуждестранните компании се отказа от плановете си. В това отношение би могъл да си сътрудничи дори със Зелените, тъй като според екологичната партия също трябва да бъде разграден териториалният монопол на компаниите.

„Трябва да се изградят по-скоро централи за биогаз, слънчеви панели и други алтернативни източници на енергия за общности в по-малки териториални единици“ смята Недялкова, за която не е истина и това, че зелената енергия трябва да бъде непременно по-скъпа от традиционната на базата на замърсяващи околната среда източници. Например може да се премахне таксата за зелена енергия. Тази в първият момент изненадваща мисъл на Зелените, тя обяснява с това, че 7 процентната такса на практика не отива за зелена енергия, ами за кафява, така че, би било по-добре изобщо да се откажат от нея, с толкова ще намалее и сметката за населението.

 

Газпром повлече София в банкрут **
** Непреводима игра на думи, от думата за човек живеещ в тръба, т.е без покрив

През изминалите месеци и подкрепяният от ГЕРБ временен министър-председател също потърси по-евтини източници на енергия. Марин Райков счита, че трябва да се преразгледа и споразумението свързано с Южен поток. България е един от ключовите елементи на мегапроектът на Газпром, който би пренасял природен газ през Черно море, България, Сърбия, Монтенегро и Словения чак до Италия.
Според сегашните планове българският сектор би бил изграден за 3,3 милиарда долара в рамките на консорциум с равно участие между Газпром и България. София обаче не е в състояние да представи своята част, така Газпром ще даде заем за нея, която българската страна ще плати от таксите за пренос на енергия в следващите 25 години. Следователно за толкова време тръбата няма да носи приходи за България, докато в същото време подсилва позицията на Газпром в района.
Действително, на теория България се споразумя с Газпром за 22 процентно намаление на цените на газа спрямо миналата година, както и за това компанията да спонсорира софийският футболен клуб Левски, но всичко това не влязло още в сила заради оставката на правителството. (Същевременно, целият оценен на 16 милиарда евро проект се протака, не са започнали обещаните за декември строителните работи в Сърбия, въпреки, че партньор на Газпром в частта под морето с 20 % е италианската ENI , и с претенции за по 15процента съсобственост са представителите на френската Électricité de France и немската Wintershall, 2015г. започва преносът)

Новото съревнование за власт би било самоубийство

Макар на пръв поглед да няма възможност за жизнеспособна коалиция, четирите парламентарни партии ще са принудени на споразумение: ново съревнование на силите само би увеличило лагера на хората, които се отвръщат от политиката, отслабвайки партиите преминали бариерата. Дори и сега участието в изборите бе едва 50 процента, което до голяма степен спомогна за победата на ГЕРБ. От промените досега, в България не е имало избори с толкова малък интерес на гласоподавателите.
На всичко отгоре, всички представят собственият си резултат като голям успех: ГЕРБ формално е на първо място; социалистите имат подобрение от 50% процента спрямо предходните избори; либералната ДПС пак е стабилна парламентарна партия въпреки, че процентно по-малко са гласували за нея; изгубилата гласове спрямо предходният си мандат Атака, че без нея нито една от страните не може да постигне мнозинство. Наистина, в изявлението в което  анти-НАТО и анти-ЕС партията ръководена от Волен Сидеров отрича коалиция се съдържа и догадката, че ако партията не търси по-добра договорна позиция най-вече с ГЕРБ, то тя се вижда с още по-големи шансове за подкрепа при нови избори. (Теоретически не е невъзможен и съюз и на двете големи партии, въпреки че шансът за голяма коалиция между ГЕРБ и БСП е много малък)

Засягащата цялата система социална несигурност, освен чрез големият лагер на аполитичните, се изразява и в това, че според едно изследване 41 процента от българските избиратели смята, че по принцип резултатите от изборите се фалшифицират.

Държавният преврат на третодивизионният футболист

Според опозицията обичащият освен карате и футбол Борисов – който е нападател в третодивизонният клуб Витоша-Бистрица – замислял държавен преврат. В основата на подозрението е, че преди изборите, в разположеният в западната част на държавата Костинброд бяха открити от службите 350 000 празни бюлетини в печатницата на Мултипринт ООД. Това се случи в петък, два дена след като  фирмата вече е била доставила по договор 7,8 милиона бюлетини, по този начин не е можело да има още в нейно владение. Компанията е собственост на Йордан Бончев, ръководител на ГЕРБ в града, поради това либералната ДПС счита, че е това е равносилно на подготвена измама от хората на Борисов. Според тях не е изключено, дори да не става дума за експеримент, а за стотици хиляди празни бюлетини, които да бъдат пуснати в полза на ГЕРБ, на практика предвещаващи изхода от изборите.

 

Сподели