Природозащиници: Спирането на плана на Царево от МОСВ е бутафория, протестите продължават!

Министърката на околната среда Искра Михайлова спря със заповед изпълнението на общия устройствен план (ОУП) на Царево, по силата на който продължава застрояването на Южното Черноморие и Природен парк "Странджа." Решението на Михайлова предизвика триумф и облекчение сред активните природозащитици, които настояваха за подобна заповед откакто на 15 януари петчленка на Върховният административен съд остави плана в сила и откри вратите към продължаване на строителството в защитената територия. Но експерти на Коалиция "За да остане природа в България" предупреждават, че заповедта на министърката е беззъба и хвърля прах в очите на обществеността.

"Браво УСПЕХ," написа във Фейсбук Андрей Ковачев, водещ експерт по биоразнообразие към сдружение за дивата природа "Балкани" и съпредседател на Зелените. "Имаме подписана заповед от МОСВ за спиране на ОУП Царево - спешното искане е изпълнено за да не плъзне бетона още утре!" коментира Ковачев, но подчерта, че насроченият за днес пореден обществен протест остава в сила. Според Ковачев следващата необходима стъпка е Парламентът да приеме трайно решение - закон за нищожност на ОУПове без екологична оценка, и да се спрат политическите назначения в защитени територии като парковете "Българка" и  "Сранджа".

"Най-сетне се стигна до решението на Михайлова, за което настояваме от две седмици," ликува в интернет и другият съпредседател на Зелените, Борислав Сандов, и също призова за промени в Закона за устройство на територията и пресичане на политическото кадруване в еко-дирекциите. "Явно протестът, планиран за Орлов мост довечера ги е уплашил, за да предприемат тази стъпка, но ние все пак ще сме там, защото битката не е завършила -  нито с олигархията, нито с правителството," написа Сандов във фейсбук профила си.

Доста по-малко оптимистично бе настроен председателят на УС на "Зелени Балкани" и бивш парков директор на Витоша Тома Белев: "тази заповед на МОСВ не струва. ресто. спрете плана без условия. оставка на мишока дето я е подготвил," коментира в профила си той.

Заповедта на министър Михайлова е издадена на основание чл. 160, ал. 1 във връзка с чл. 158, т. 3 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и чл. 123 във връзка с чл. 12 1, ал.2 и чл. 122, ал. 1, т. 2 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Тя спря реализацията на ОУП до провеждане на процедура по изменение на ОУП за цялата територия на община Царево, съвместена с изискващата се процедура по екологична оценка и приключването на тези процедури с окончателни, влезли в законна сила актове по специалните закони. Разрешение за такова изменение бе дадено със заповед на министъра на регионалното развитие от 07.02.2014.

Според Белев, обаче, заповедта е издадена с условие спирането да продължи до провеждане на процедура по ЗУТ за изменнеие на плана. Това е различно от искането на природозащитниците за безусловно спиране на плана който е без екологична оценка /ЕО/ и без оценка за съвместимост /ОС/ с целите на  програмата на ЕС за опазване на природни дадености НАТУРА 2000.  Формулировката на заповедта дава възможност планът за застрояване да започне да се прилага веднага щом се обви търга за нов ОУП и строителството да продължи докато го изменят - колкото и години да продължи процедурата, предупреди Белев.  ЗБР и ЗООС изискват спиране на плана щом е приет без ЕО и ОС без всякакви условия, а днешната заповед  няма да спре и наказателните процедури на ЕС, допълни той. "Опитват се да ни измамят," заключи Белев.

Заповедта [на Искра Михайлова] обслужва тези, които ще я обжалват, заяви Петко Цветков, водещ експерт на коалицията "За да остане природа България" и член на УС на BlueLink.net. "С тази витиевата заповед, която отваря възможности за обжалване МОСВ демонстрира, че обслужва интересите на спекулантите с имоти, които са основен двигагел на застрояването на крайбрежна Странджа," подчерта Цветков.

Общият устройствен план на Царево бе актуализиран през 2008 г. под авторството на скандалния архитект Калин Тихолов, по чийто план, и в пряко съдействие с действащия председател на Съюза на архитектите арх. Георги Бакалов, се осъществи урбанизирането на района на Слънчев бряг и Несебър. Планът на Царево обаче беше атакуван в съда от Асоциацията на парковете в България заради предвижданите над 5000 декара строителство по южното Черноморие в границите на природен парк "Странжа."  Последвалите повече от 5 години съдебни спорове приключиха на 15 януари 2014 г. когато петчленка на Върховния административен съд с председател съдия Анна Димитрова  остави плана в действие, въпреки че в предходно дело бе отменено съгласувателното решение на екоминистерството, без което той не би могъл да влезе в сила.

Сподели