Природозащитничка стана първата жена президент на Словакия

Адвокатката и природозащитничка Зузана Чапутова беше избрана за първата жена президент на Словакия на 31 март 2019 г. Тя е носител на международната награда "Голдман" за принос в опазването на околната среда.

Без почти никакъв политически опит Зузана Чапутова спечели президентския пост срещу Марош Шефчович, кандидат на управляващата партия и заместник-председател на Европейската комисия. Тя ще встъпи в длъжност на 15 юни, когато изтича мандатът на настоящия президент Андрей Киска.

Между 2001 г. и 2017 г. Чапутова работи със словашката гражданска организация VIA IURIS, а от 2010 г. е юрист. През април 2016 г. беше отличена с международната награда „Голдман” за работата й срещу изграждането на депо за отпадъци край Пезинок, Словакия. Чапутова е сред водещите личности, работили за инициативата „Няма място за депо в града”, в продължение на повече от 10 години. Като член на екипа на „Виа Юрис” тя е предоставяла правна помощ на хората от Пезинок и ги е представлявала пред публичната администрация и съдилищата. Борбата срещу депото за отпадъци достигна своя връх през 2013 г., когато Върховният съд в Словакия отсъди, че новото депо е незаконно и нарушава екологичните норми. 

Словашката организация е член на международната мрежа „Правосъдие и околна среда” (Justice and Environment), която работи за насърчаване на достъпа до информация, участие на гражданите във взимането на решения и достъп до правосъдие по въпросите на околната среда. „БлуЛинк” също е член на мрежата от 2013 г.

Сподели