Природозащитници: МОСВ призна, че писта „Плато 1”, в ски зона Банско, в Национален парк Пирин, е извън закона

Писта "Плато 1"

Коалиция „За да остане природа в България” съобщи, че разполага с отговор на искане за достъп до обществена информация, от който става ясно, че писта „Плато 1” не е предвидена нито в Териториално-устройствения план на ски зона Банско от 2000 г., нито в концесионния договор с „Юлен” АД.

Също така изграждането й не е съгласувано от министъра на околната среда и водите, пише още в официалния договор, се казва в отговора на главния секретар на екоминистерството.

Според коалицията, съгласно закона при това положение писта „Плато 1” трябва да бъде рекултивирана, тъй като при незаконното й изграждане е унищожена 75 дка вековна гора от клек, приоритетна за опазване в Европейския съюз. На длъжностните лица, допуснали това да се случи, трябва да се потърси отговорност за престъпление по служба, за което вече е информирана прокуратурата, допълват от коалицията „За да остане природа в България”.

Природозащитниците в момента анализират и други данни, получени по Закона за достъп до обществена информация, свързани със законността на писти и съоръжения в ски зона Банско, които ще бъдат оповестени в следващите седмици.

Сподели