Природозащитници: Правителството спешно да изиска обезпечение за спиране на всякакви разпоредителни сделки със заменените гори

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреди в съобщение до медиите, че правителството трябва да вкара спешно в кадастъра и да спре всякакви разпоредителни сделки със заменените гори и земи. В противен случай данъкоплатците ще платят сметката за заменките. Преди дни Европейската комисия задължи България да възстанови държавната помощ, предоставена по сделки за замени на гори. Според природозащитниците на основание това решение на ЕК министърът на земеделието и храните трябва да изиска да се наложи обезпечение по Данъчно-осигурителен процесуален кодекс върху заменените гори във връзка с изплащането на незаконната държавна помощ. След това публични изпълнители от Агенцията за държавни вземания (структура на Националната агенция за приходите) трябва незабавно да наложат възбраната.

Коалицията „За да остане природа в България“ предлага действия, които гарантират, че държавната помощ ще бъде върната или заплатена в пълен размер, за да не се налага и тази скандална схема да бъде платена от данъкоплатците.  Превантивни мерки обаче са необходими и за заменките на земеделски земи. Те също са обект на разследване от Европейската комисия, което беше забавено заради процедурата за горските заменки, припомнят от коалицията, която винаги е настоявала получателите на тази държавна помощ да върнат заменените гори на държавата или да възстановят разликата до пазарната цена по време на сделката. Сега това искане се споделя и от Европейската комисия, сочат природозащитниците.

Миналата седмица Европейската комисия даде на българското правителство месеци време, за да вземе мерки по проблема. Ако България не направи това, тя ще бъде изправена пред Съда на европейските общности и най-вероятно ще бъде глобена да възстанови разликата в цените на заменените гори за
около два милиарда лева. Но природозащитниците подозират, че периодът за изчакване може да се използва за замитане на следите, като заменените гори да сменят собствениците си.

Европейската комисия се задейства по казуса със заменките на гори в България след жалба на природозащитни организации, подадена още през 2008 г. В жалбата бяха описани случаи на замени на гори в района на Несебър, Балчик, Бяла, Камчия, Обзор, Боровец, Пампорово, Смолян, Витоша, Батак и Берковица. Много замени са извършени преди влизането на България в ЕС, а след това са направени най-малко 132 замени за 26 656 декара държавни гори, от които 4131 декара (15 замени) към 2010 г. вече бяха изключени от горския фонд на страната. Няколко поред правителства можеха да обявят тези заменки за държавна помощ или да наложат мораториум върху разпоредителните сделки с тях до произнасяне на ЕК. По този начин те щяха да предприемат ефективни мерки за прекратяване на това престъпление срещу българското общество, довело до евтиното и бързо застрояване на Черноморието и планините и до присвояване на обществена собственост. Но се ограничаваха само в половинчати мерки за заблуда на Европейската комисия.

В Коалицията „За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Екологично сдружение „За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Байкария”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила” и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи.

Сподели