Приз за Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“

Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“ получи златен медал в световния екологичен конкурс BEYONDPLASTIC AWARD 2020.  Мисията,  вече 4 години се опитва да въведе индивидуални иноксови чаши за всяко дете в детските заведения у нас.

Световното признание идва след 9 неспечелени национални конкурса.

„Погледнахме навън за повече възможности и ето, че признанието дойде!, казва Сабина Максимова, координатор на мисията.

"Тенденцията за намаляване на пластмасата завладява света и особено Европа, като лидер в тези промени, а ние, в България, се борим с една невидима власт. Имаме над 300 запитвания във връзка с мисията. 100 от тях са жалби от граждани, молби за помощ. Опитваме се да се оттласнем от цялото това задкулисие, за да стигнем до истината, че имаме право да изберем чашата за многократна употреба,“ обяснява Сабина.


Сега, в условията на Covid – кризата, препоръките за използване на еднократни чаши и чинии за заведения и ресторанти отново започват да се прокрадват. Отново разбираме, че разпоредбите от тези органи са устни, казва Сабина Максимова и допълва: Борбата е голяма.

Въпреки щастието си от наградата, Сабина не скрива и огорчението си от ситуацията у нас: „Чувствам се като бяла врана, потопена в море от неразбиране. Истината е, че пластмасата се приема, като емблема на напредъка, но всъщност е бич, защото ни е накарала да забравим колко е важно да пазим и колко е важно е да разбираме последствията от нашите и най-дребни действия. Ако всеки възрастен се замисли какво значи да изхвърли една найлонова торбичка, която не се рециклира и да я остави в природата, мисля, че ще живеем в един много по-добър свят.“

Призивът на Сабина – граждански активист, маркетолог, но най-вече майка е: „Осъзнайте се! Употребата на на пластмаса е един от най-големите екологични проблеми в света. Най-трудно е да се промени манталитета, че можем да ползваме нещо за няколко секунди или минути и да го изхвърлим, без да се замислим, че го завещаваме на няколко поколения след нас. Неетично е. Защото хората, които се раждат след нас, трябва да понесат последствията от нашето разгулно потребителско поведение.“

Със старта си преди 4 години мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“ си поставя за цел за 5 години да достигне до 13% от децата в детските градини. В момента процентът на децата, които са заменили пластмасовите еднократни чаши с иноксови е 2,5 на сто. „Трудно е да се наложат чашите за многократна употреба, защото ние не работим с чаши, а с промяна на манталитета, на начина на мислене, с възприятията на хората за начина, по който потребяват“, смята Сабина. Въпреки това е оптимист и се надява до 2 години да стигне въпросните 13%, след които процесът става необратим.

Пълен текст на интервюто на Свилена Велчева от портал EcoVarna.info със Сабина Максимова тук.

Сподели