Проблеми с незаконната търговия с отпадъци у нас и в Европа представиха БлуЛинк и За Земята

Проблеми с незаконната търговия с отпадъци в България и Европа представиха експерти на 15 декември 2020 г. на уебинар, организиран от БлуЛинк и За Земята. По време на събитието бяха оповестени тревожни нови случаи на търговия с отпадъци, както и проблеми с регулацията и контрола в тази област.

Механизмите на незаконен трафик на отпадъци от Италия представи италианският разгледващ журналист Антонио Перголици. Той е дългогодишен изследовател на т. нар. “екомафия” в Италия, която вече десетилетия се занимава с обработване и експорт на отпадъци. Перголици е съавтор и редактор на доклад за състоянието и дейността на екомафията в Италия през 2020 г., който излезе на 11 декември.

Основни моменти при вноса и изгарянето на отпадъци у нас през последните 7 години представи Данита Заричинова от За Земята. Тя обърна внимание и на последните развития след проверките на институциите. Адв. Станка Черкезова, която е част от правния екип на За Земята и Грийнпийс - България, обърна внимание на правната рамка по отношение на транспорта на отпадъци в Европа и вноса им в България.

Нови тревожни разкрития за случаи у нас представи Владислав Панев, общински съветник в Столична община и активен участник в разкритията за вноса на отпадъци.

След разкрития за вноса на отпадъци за изгаряне във въглищни централи в България през 2019 г. последваха множество проверки от страна на институциите. Въпреки това година по-късно България продължава да е предпочитана дестинация за търговия с боклук за горене, като проверките бяха прекратени, а резултатите са все още непрозрачни, напомнят експертите.

“Изгарянето на отпадъци не е добро решение при никакви обстоятелства, няма значение дали са вносни или “наши”. С общи усилия трябва да се опитваме да спрем тази практика, за да мине Европа към следваща стъпка към нулеви отпадъци”, коментира Данита Заричинова.

Допълнителна информация и материали от събитието могат да бъдат предоставени при поискване на адрес danita <at> zazemiata <dot> org

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели