Проблемите на жените в журналистическата практика у нас обсъдиха експерти

Експертни данни и лични наблюдения и преживявания по многостранните проблеми на журналистките представиха действащи журналисти, преподаватели по журналистика и експерти в областта на медиите и правата на жените по време на кръгла маса на тема “Жени и журналистика”. Дискусията се проведе на 12 октомври 2017 г. във Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет, в рамките на проект “Журналистика от жените за жените”, изпълняван от фондация "БлуЛинк" с подкрепата на Българския фонд за жените.

Участниците се фокусираха върху проблемите на жените в редакциите и професионалната среда, предимствата, които имат, и предизвикателствата, пред които се изправят, образа на жените журналистки в обществото, отразяването на проблемите и правата на жените в медийното съдържание и възможностите за преодоляване на проблемите в тези сфери. 

Жените в професията се сблъскват с огромно количество пренебрежение към възможностите им на подготвени специалисти и с предрасъдъци, които ги насочват предимно към области, смятани за типично женски, отбелязва доц. д-р Мария Попова, преподавателка във ФЖМК. За “мъжки” се смятат спортът и международната политика, а теми като светски новини, клюки и здравеопазване се считат за “женски” ресори. Вътрешна политика, икономика, криминални новини, допълва Николета Даскалова, сътрудник във фондация “Медийна демокрация”. 

Жените нямат усещането за целенасочена дискриминация спрямо тях в журналистическата професия, проблемите, които разпознават, са свързани с манталитета и културата в обществото. На фона на усещането за сила и професионално превъзходство, журналистките често са потискани или изложени на натиск заради свои позиции, коментират експертите. Когато читателите не са съгласни с позиция в журналистически текст е много по-лесно критиката да се изрази чрез сексуални коментари, смята журналистката Мария Черешева. За положителна промяна на средата е важно да бъдат въвлечени и младите журналистки, категорична е Черешева. “Важно е да знаят, че не са просто канал за предаване на информация, а човешко същество, което има своите права.” 

Според доц. Попова за да се подобри средата за жените в журналистическата професия е необходима промяна в самото обществото, което все още възприемаме като патриархално, както и в начина, по който хората възприемат себе си и ролите си през пола. 

Проект „Журналистика от жените за жените“ цели да допринесе за преодоляване на дискриминационните стереотипи срещу жените в журналистическото съдържание и в журналистическата практика, като даде възможност на жените да разгърнат напълно своя потенциал в сферата на независимата журналистика в обществен интерес и спомогне за повишаване на професионалните качества и специализирани познания на млади и активни журналистки с интерес към темите, засягащи правата на жените и дискриминацията спрямо тях.

 

Настоящата публикация стана възможна благодарение на финансовата подкрепа на БЪЛГАРСКИ ФОНД ЗА ЖЕНИТЕ.

Сподели