Протест срещу проучванията и добива на шистов газ в България

Природозащитен протест

София, пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (ул. "Славянска" и ул. "Раковски").

2 август е Илинден по стар стил. Свети Илия е покровител на небесните стихии, на светкавиците и гръмотевиците, пази ни от пожари, градушки и други природни бедствия. Протестираме на 2 август в 22:00 часа със запалени свещи заради твърдението на министър Трайчо Трайков, че хората в Североизточна България трябва да палят свещи "Шеврон" да открие шистов газ в Лудогорието и Добруджа. Така хем ще се помолим на светеца да ни пази, хем ще иронизираме министър Трайков. Със свещите ще покажем и как ще гори водата ни, ако пуснем "Шеврон" да сондира в житницата ни.

Със запалените свещи ще се разходим по пешеходната пътека на "Раковски" за 10-15 минути. Който има възможност, да си направи плакати и да дойде. Свещи могат да се закупят от близката Руска църква на бул. "Цар Освободител", но е по-добре да си ги набавите по-рано, защото не е сигурно дали храмът ще бъде отворен по това време.

Сподели       

Коментари

снимка на Кръстю Попов
Кръстю Попов каза: На няколко пъти пред БНТ министър Трайков заяни, че няма опасения за околната среда във връзка с проучването и добива на газ, защото ще се проведе процедура по ОВОС. Но процедурата по ОВОС, така както е регламентирана в Закона за опазване на околната среда и Наредбата за ОВОС, практически може да завърши с отрицателно решение само ако има налице пряко нарушаване на законова забрана. Това е една до голяма степен формализирана процедура с предизвестен край. При нея се разглежда най-добрия възможен сценарий, но не се отчитат съществуващите опасности от аварии и възможните последствия. Що се отнася до обществените обсъждания в хода на процедурата, то текстовете в ЗООС и наредбата са такива, че на практика резултатите от тези обсъждания по никакъв начин не могат да повлияят на решението по ОВОС. Така че в този си вид процедурата по ОВОС далеч не е такава гаранция за екологичната безопасност и отчитането на общественото мнение, за каквато бива представяна.