Прожекция върху Министерския съвет: „Има работни места само на обитаема планета“

Демонстрация на фасадата на Министерския съвет снощи, на която се изписа посланието „Има работни места само на обитаема планета #2030“.

Зад това послание, знаково за Международната конфедерация на профсъюзите, стои призивът за екологична и социална справедливост на работници в целия свят. Докато българското правителство е на път да определи много закъсняла дата за изход от зависимостта от въглищата, ние припомняме, че преходът към възобновяеми източници на енергия също генерира работни места, а овладяването на климатичната криза и последствията от замърсяването са ключът към предсказуема и справедлива икономическа среда в следващите години.

След десетилетие на бездействие и фалшиви обещания за използване на въглища до 2060 г. се очаква България най-накрая да посочи крайна дата за поетапното извеждане на въглищни мощности от експлоатация. В публичното пространство се говори за 2035 г., 2036 г., 2038 г. и дори 2040 г. Но за да овладеем покачването на глобалната температура до 1.5 ℃ и да увеличим шансовете на човечеството да се справи с климатичната криза е необходимо да трансформираме енергийните системи отвъд въглищната зависимост до 2030 г. Такива са и целите на Парижкото споразумение, по което България е страна, както и тези на Европейския съюз, договорени с участието и на България. Това е и пътят към предвидима икономика и устойчиви работни места в следващите десетилетия.

Енергийната трансформация е изключителна възможност да се отхвърлят олигархичните централизирани модели в енергетиката, където замърсяващи производства не само тровят хората, но и ги експлоатират и заключват в омагьосания кръг на феодалната зависимост – хората са принудени да избират между чиста околна среда и прехрана за семействата си.

Научи повече за демонстрацията и исканията ни: Прожекция върху Министерския съвет: „Има работни места само на обитаема планета“.
Ако все още не си подписал петицията за обявяване на крайна дата за въглищата до 2030 г. и справедлив за хората и регионите преход към възобновяеми енергийни източници, подкрепи ни сега.

https://act.greenpeace.org/page/60646/petition/1?utm_source=facebook.com...

Сподели