Резултатите от "Ваканция за устойчиво развитие" и началото на нова поредица от "ваканции"

Гимназисти от София, Враца, Бяла Слатина, техните учители и други доброволци участваха в заключителните дейности по проект „Ваканция за устойчиво развитие". Младите хора се включиха в облагородяването на къмпинг „Кариерата" във Врачански Балкан като изградиха кът-алпинеум с билки от Парка, изработиха табели с послания и украсиха с рисунки изостанали бетонови постройки. Специални гости на събитието бяха д-р Вите – отдел „Екокомуникации и опазване на културното наследство" към DBU (Германска федерална фондация за околната среда), д-р Зюдбек – ръководител на образователен център по екология и история и д-р Домел координатор на проектите за Източна Европа на DBU. В рамките на инициативата бяха връчени благодарствени плакети за съдействие на местните партньори в селата от проекта.


Екоцентрик представя резултати от проекта "Ваканция за устойчиво развитие"

Близо 150 младежи и близо 30 техни преподаватели от София и област Враца участваха в шест едноседмични семинара на тема устойчиво развитие през пролетната и лятната ваканция на 2013 година. Партньори по проекта "Ваканция за устойчиво развитие", реализиран в селата Очин дол, Паволче, Челопек, Люти брод и Миланово, бяха Образователен център по история и екология – Германия (HÖB), Фондация „Екоцентрик" и Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан". Поради големия интерес инициативата беше продължена с един "Уикенд за устойчиво развитие", специално за най-мотивираните 25 участника. Целта на проекта бе чрез методите на неформалното образование да се започне отдавна належащият разговор с гимназистите по екологичните теми, които оформят тяхното бъдеще – и това на планетата Земя.

Посредством игри, дискусии и занимателни задачи, младежите се запознаха подробно със същността на устойчивото развитие и отговорностите, които поемат като част от общността си. Неминуемо, вдъхновиха се за действие. В рамките на "Уикенд за устойчиво развитие" те разработиха собствени проектоидеи, чиято реализация се подпомага от Фондация „Екоцентрик" в рамките на учебната 2013/2014 година. „Неформалното обучение е идеален метод. По време на първия семинар научих толкова много, без дори да осъзная, защото имах интерес, а не трябваше да си чета урока насила. Харесва ми, че обсъждаме сериозни теми, а е забавно", разказва Йоанна (18 г.) от София. Константин, 17 г., пък споделя: „Несъзнателно добих умения и знания, които не могат да ни се предоставят в училище. Подобрих своето креативно мислене, уменията да работя в екип и научих как да изразявам себе си и идеите, в които вярвам." Екоцентрик свърза младежите с други неправителствени организации, в чиито дейности да се включат, за да запази мотивацията им, а обратната връзка потвърди, че именно семинарите са запалили ентусиазма им по "зелените" идеи.

Учителите, придружаващи гимназистите, проявиха същият голям интерес към неформалния образователен подход. Именно за тях през декември 2013 Екоцентрик организира отделна среща на тема „Неформални методи на обучение" в София, на която всички педагози и гимназиални учители от семинарите присъстваха, както и други заинтересовани обучители от неправителствени организации. На срещата бе представен наръчникът „Методическа кутия с 96 методи и техники за провеждане на образователни занимания" с приложение филм, онагледяващ дейностите.

Методическата кутия събира в себе си всички дейности, приложени по време на семинарите. Структурирана е по методи, които отразяват логическото развитие на неформалния образователен процес: техники за загрявка и концентрация, за разделяне на групи, за изграждане на екип, за творческа изява и други. Именно затова тя е ценен помощник за всички специалисти в сферата, които желаят успешно да комуникират важни теми по неформален начин със своите ученици.
Проектът имаше образователен ефект и голям отзвук и сред местното население из Врачанско. Във всяко село беше организирана по една инициатива за подобряване на селската и природната среда, за да станат по-приветливи за туристи. Имаше две изисквания – инициативата да е устойчива и да включва участието на младежите от семинарите. Всичко останало трябваше да дойде от местното население: хората от селото да участват и да бъдат активни, за да бъде начинанието наистина демократично и устойчиво. За повишаване чувствителността на местните хора по екологичните въпроси в края на всеки семинар в петте села младежите организираха и „Ден на отворените врати“, в който разказваха и показваха на повече от 25% от средния брой на жителите какво са научили и преживяли през седмицата.
Несъмнено най-важният резултат за Фондация „Екоцентрик“ от “Ваканция за устойчиво развитие” обаче е доказателството, че неформалното образование е сред най-ефективните и преки пътища към сърцата и умовете на младежите. Още повече при теми от ключова важност – като климатичните промени, устойчивото развитие и бъдещето на единствената ни планета Земя.
Снимки от семинарите може да видите тук
Подробен текст с резултати от проекта може да прочетете ТУК.

 

Краят на проекта "Ваканция за устойчиво развитие" обаче е само началото на изключителна поредица от "ваканции". Това лято отново органзираме младжки семинари, този път на Витоша, за да потърсим разликите между двата природни парка - Витоша и Врачански Балкан и особеностите, свързани с урбанизацията и потребителската култура на техните посетители. Повече информация за тазгодишните ваканции може да видите на нашия сайт ТУК.

Сподели