Розовият пеликан Филип посрещна своите събратя Първите розови пеликани се завърнаха в езерата на Бургас от юг

Розовият пеликан Филип, който живее oт два месеца в природозащитен център „Пода”, посрещна първите си събратя идващи от юг. Сега шансовете на Филип да излети заедно със своите братя и сестри към родното си място стават по-големи. Завръщането от Африка на розовите пеликани в нашата страна означава, че пролетта е на прага ни. Първите птици от вида вече се хранят в езерата на Бургас на път към делтата на река Дунав.
 Екипът на проект „Живот за Бургаските езера” към програма LIFE+ на ЕС наблюдава 16 розови пеликана в защитена местност „Пода” край Бургас през почивните дни. Розовите пеликани вече се присъединяват към къдроглавите, които се хранеха в езерата на Бургас и през този сезон.
Над 60 000 розови пеликана преминаха по прелетния път Виа Понтика в края на август и началото на септември миналата година в посока юг. През март започна активната пролетна миграция на водолюбивите птици в обратна посока.
Младият розов пеликан Филип преживя студената зима в природозащитен център „Пода” край Бургас. В малкото слънчеви дни през последните два месеца, птицата се учи да лети в очакваме на мига, в който ще се присъедини към роднините си. Постепенно едногодишният Филип побелява и добива типичната за розовите пеликани окраска на тялото. Розовите пеликани са бели, но с розов оттенък през размножителния им период и с черни махови пера. По време на ухажването и събирането на двойките, кожената торба под клюна им става ярко жълта, а краката им червени.
Розовият пеликан, който  живее в защитена местност „Пода”, бе намерен с дълбока рана на едното крило на северния плаж на Бургас още през октомври. Неопитната млада птица, мигрирайки към Африка, най-вероятно се ранява на остър предмет. Намерена е от семейство от Бургас.  Двойката му дава името Филип.  Ранената птица бе лекувана в спасителния център за диви животни в Стара Загора. След успешната операция, която претърпя Филип, той бe върнат в Бургас.
За съжаление  днес розовите и къдроглави пеликани не гнездят в езерата на Бургас. У нас къдроглави пеликани гнездят само в езерото Сребърна, а розовите - в делтата на река Дунав.

Сподели